Slovenska žica prema Hrvatskoj ostaje

slovenija granica

Zbog bojazni od ponovnog aktiviranja balkanske izbjegličke rute i povećanog migrantskog priljeva ako Austrija zatvori granični prijelaz Brenner s Italijom, slovenska Vlada ovih dana provodi intenzivne aktivnosti kako bi na jesen spremno dočekala tu situaciju, uključujući i obnavljanje žice na granici s Hrvatskom, navodi u utorak ljubljanski list “Dnevnik”.

“Vode se koordinacijski sastanci na svim razinama, od vrha vlade pa do operativne razine”, potvrdio je za list neimenovani vladin dužnosnik zadužen za izbjegličku problematiku.

Dodao je da vlada od svibnja ima plan koji predviđa desetak mogućih scenarija, temeljen na lanjskim iskustvima kada je kroz Sloveniju prošlo više od pola milijuna izbjeglica.

U azilantskom centru u mjestu Logatec očekuju već naručene nove kontejnera za smještaj izbjeglica i ilegalnih migranata, a ministarstvo obrane naručilo je šatore za privremeni smještaj površine 5000 kvadratnih metara.

Za ponovo stavljanje u funkciju spremni su i izbjeglički centri u Dobovi, Šentilju i Lendavi koji su i lani podnijeli najveće opterećenje u jeku krize.

Zadnjih tjedana u Sloveniji je registriran dolazak više skupina ilegalnih migranata od kojih su neki vraćeni, a neki su u zemlji zatražili azil.

Pripreme u Ljubljani tumače i nesigurnošću oko dogovora EU-a s Turskom o zadržavanju migranata u toj zemlji koja graniči sa Sirijom, osobito nakon pokušaja puča u toj državi i Erdoganova približavanja Rusiji.

U pripremi za mogući veći dolazak migranata uključni su i članovi UNHCR-a, a lokalni volonteri i drugi koji su pomagali u rješavanju lanjske migrantske krize dobili su obavijesti da “računaju da će na jesen njihov angažman opet biti potreban”, piše “Dnevnik.

“Ako Turska preko granice pusti nekoliko stotina tisuća ljudi, sve države na balkanskoj ruti imat će problem da ih zaustave”, kazao je neimenovani dužnosnik, dodavši da se situacija pogoršava ne samo zbog 2,7 milijuna sirijskih izbjeglica koji su u Turskoj, nego i zbog eskalacije nasilja u jugoistočnoj Turskoj između Kurda i turske vojske.

Zbog toga bi i iz tih krajeva prema Europi mogao krenuti migracijski val, a Slovenija bi mogla biti u opasnosti da postane hot spot za ilegalne migrante jer ih neće primati ni Austrija ni Njemačka.

Osim toga, hrvatsko-slovenska granica mnogo izloženija i otvorenija od one koju Austrija ima s Italijom i Slovenijom, kaže on.
“Suradnja oko ilegalnih migracija s Hrvatskom puno je bolja nego lani i očekujemo drukčije ponašanje nego početkom migracijske krize u jesen prošle godine”, dodao je.

Istaknuo je da će žičane ograde na dijelu granice s Hrvatskom i dalje ostati kao sredstvo odvraćanja i upozorenje, pa se žica obnavlja, a teren oko nje čisti.