Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SSP će uređivati odnose između BiH i EU

brisel11233

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU i Bosne i Hercegovine (BiH), koji uspostavlja blisko partnerstvo između EU i BiH i produbljuje političke, ekonomske i trgovinske veze između dvije strane sporazuma, danas stupa na snagu.

Od sada će SSP biti glavni okvir koji uređuje odnose između EU i BiH, sa ciljem da dodatno pripremi zemlju za buduće članstvo u EU.

– Današnje stupanje na snagu SSP-a je korak na putu BiH ka EU. Počinje novo poglavlje. Politička jasnoća, odlučni potezi i pravo, koordinirano djelovanje institucija na svim nivoima su sada potrebni za razvoj i provedbu reformi – kazala je visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini.

Istaknula je da će opipljivi rezultati biti od temeljne važnosti kada Vijeće bude razmotralo budući zahtjev za članstvo, dodajući da većina građana BiH želi da se njihova zemlja pridruži EU i vodstvo zemlje treba da udvostruči svoj angažman te ispuni njihova očekivanja.

Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore za proširenje Johannes Hahn pozdravio je stupanje na snagu SSP-a, ocjenjujući taj čin definirajućim trenutkom u odnosima između EU i BiH.

– SSP donosi nove odgovornosti koje proizlaze iz provedbe i koje trebaju ispuniti vlasti BiH. Evropska komisija neće štedjeti napore da pomgne vlastima ove zemlje u provedbi potrebnih reformi – podvukao je Hahn.

SSP će konkretnije nadograditi odnose između EU i BiH kroz uspostavu namjenskog institucionalnog okvira Vijeća za SSP, Odbora i sektorskih pododbora SSP-a, a Parlamentarni odbor za SSP će biti uspostavljen između Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine BiH.

Stupanje na snagu SSP-a će, također, povećati povjerenje domaćih i stranih investitora u zemlji, što će bh. preduzećima omogućiti pristup tržištu EU, a preduzećima iz EU tržištu BiH, a to će stvoriti uvjete za bolje poslovne mogućnosti za sve poslovne subjekte iz EU i BiH te će potaknuti privredni rast i zapošljavanje.

Sporazum će također doprinijeti progresivnom usklađivanju bh. standarda i zakonodavstva sa zakonodavstvom EU, od čega će građani BiH imati vidljivu korist kroz kvalitetnije, zdravije i sigurnije proizvode.

Dio SSP-a u pogledu trgovine je već stupio već na snagu 1. jula 2008. godine, u okviru Privremenog sporazuma. Taj dio i dalje treba prilagoditi da uzme u obzir tradicionalnu trgovinu sa BiH prije ulaska Hrvatske u EU.

Prvi sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje treba biti održan u drugoj polovici 2015, saopćeno je iz Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini.