Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šuica i Stier na sastanku izlaslanstva EP-a za odnose s BiH

suica11111

Hrvatski europarlamentarci Dubravka Šuica i Davor Ivo Stier sudjelovali su na 17. sjednici Međuparlamentarnog izaslanstva Europskog parlamenta i Bosne i Hercegovine koja se održala u Strasbourgu.

Pod predsjedanjem Nikole Lovrinovića iz Hrvatske demokratske zajednice BiH i Tonina Picule sjednici su prisustvovali i predstavnici Srpske demokratske stranke, Saveza za bolju budućnost BiH i Socijaldemokratske partije BiH, priopćeno je Ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

Voditeljica hrvatske EPP delegacije Dubravka Šuica pozdravila je stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te je istaknula kako je trenutno glavni zadatak pred vlastima učinkovita uspostava mehanizma koordinacije, tijela koje će u jedan glas usklađivati stajališta kako bi BiH surađivala s Europskom unijom.

Član Izaslanstva Stier sudjelovao je u raspravi o Deklaraciji i amandmanima te konstruktivno doprinjeo da se usvoji Deklaracija, a sve na tragu Rezolucije Europskog parlamenta o napretku BiH da bi na kraju sastanka Deklaracija sa amandmanima bila prihvaćena od strane svih sudionika konsenzusom.

Šuica je istaknula kako je prilikom uspostave mehanizma koordinacije s EU neophodno poštivati ustavne nadležnosti od državnih do županijskih jedinica koje ne smiju biti isključene iz mehanizma jer neozbiljno je tražiti podršku Europskog parlamenta na putu euroatlantskih integracija, a s druge strane poštivati stav Europskog parlamenta, koji predstavlja 510 milijuna Europljana.

Europarlamentarci su složni da su teška gospodarska situacija i velika nezaposlenost glavni uzroci radikalizacije društva u Bosni i Hercegovini koja nije samo sigurnosni, nego i politički i društveni problem zbog čega je važno uspostaviti učinkovitije pravosuđe, stoji u priopćenju.