Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tahiri: Prekidom dijaloga Srbija zaustavlja svoj put ka EU

edita tahiri

Kosovska ministrica za dijalog s Beogradom Edita Tahiri, komentirajući izjavu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da će predložiti prekid dijaloga s Prišitnom ako Kosovo bude primljeno u Unesco, izjavila je da bi time bio zaustavljen put Srbije ka Europskoj uniji.

“Ako Srbija misli prekiniti pregovore u Bruxellesu poslije učlanjenja Kosova u Unesco, time će zaustaviti sebi put ka EU. To za Nikolića nije problem, jer sve što vidi je Rusija, a to je pogled unazad u vanjsokoj politici”, ocijenila je Tahiri za portal Indeksonline, prenosi Tanjug.

Ona smatra i da bi drugi srpski političari trebalo s rezervom gledati na takve Nikolićeve stavove.

“Oni to trebaju gledati s rezervom, kao što trebaju razjasniti žele li stvarno europske integracije za koje je osnovni uvjet dijalog iz Bruxellesa o dobrosusjedskim odnosima”, rekla je Tahiri.

Nikolić je za današnju “Politiku” rekao da će predložiti da se prekinu pregovori Beograda i Prištine, u slučaju da Kosovo na Generalnoj skupštini Unescoa postane članica te organizacije bez prethodnih razgovara o tome u Bruxellesu.

“Nezamislivo je da tzv. Kosovo bude u Unescou bez pregovora u Bruxellesu. U slučaju takvog ishoda na glasanju na Generalnoj skupštini Unescoa, predložit ću da prekinemo razgovore s Prištinom, a da svom narodu pomognemo i omogućimo da živi bolje nego do sada, i na Kosovu i Metohiji, i u ostalom dijelu Srbije”, izjavio je Nikolić.