Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Briselu sutra počinje EU samit

samit eu turska111

Na EU samitu koji će početi sutra, a završava 15. decembra, lideri zemalja članica Evropske unije razgovarat će o Brexitu, migracijama, Jerusalemu, Rusiji, odbrani te drugim društvenim i ekonomskim pitanjima, javlja Anadolu Agency (AA).

Planirano je održavanje tri sesije, a na prvoj će biti razgovarano o vanjskim odnosima, sigurnosti, odbrani, migracijama i društvenim pitanjima.

Drugog dana, na drugoj sesiji razgovarat će se o ekonomskim i finansijskim pitanjima, dok je planirano da na posljednjoj sesiji bude razgovarano o posljednjim dešavanjima kada je riječ o Brexitu.

Lideri zemalja, u skladu s novonastalom situacijom razgovarat će i o pitanju Jerusalema koje prvobitno nije činilo agendu.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump 6. decembra je donio odluku o priznanju Jerusalema za glavni grad Izraela i premještanju američke ambasade iz Tel Aviva u taj grad.

Ova odluka je izazvala niz reakcija, a sada će biti i tema samita u Belgiji. Očekuje se da će lideri ponoviti kako je potrebno postići rješenje koje odgovara i Izraelu i Palestini.

Lideri bi mogli donijeti i odluku o produženju sankcija Rusiji.

Kada je riječ o odbrani, očekuje se razgovor o saradnji Evropske unije i NATO-a, a na samit je pozvan i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.