Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UNHCR upozorio EU zbog taktike “mrkve i štapa” prema migraciji

migranti-1

Povezivanje pomoći zemljama na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi s načinom na koji se bave migracijom može stvoriti opasne presedane, upozorio je vodeći izbjeglički zvaničnik Ujedinjenih nacija Evropsku uniju u ponedjeljak.

Preopterećena dolaskom više od milion izbjeglica i migranata u 2015. godini, EU je pojačala svoje vanjske granice i nastojala je postići sporazume sa zemljama duž mnigracijskih ruta kako bi suzbila priliv ljudi.

U najefikasnijem primjeru takve saradnje, blok je obećao Turskoj početnih tri milijarde eura pomoći za sirijske izbjeglice koje žive u toj zemlji, ubrzavanje pristupnih pregovora s EU i bezvizni režim u Evropi za njene državljane.

Ankara je zauzvrat intenzivnije sprečavala ljude koji odlaze s njenih granica prema Grčkoj, koja je bila glavna ulazna kapija za Evropu u prošloj godini, ali je sada znatno manje aktivna.

Nakon što su se odnosi EU s Ankarom pogoršali zbog čistki vlasti nakon propalog puča u julu, blok je, međutim, postao izloženiji prijetnjama turskog predsjednika Tayyipa Erdogana da će osloboditi novi val migranata u Evropu.

– Podrška zemljama domaćinima i onima u tranzitu treba biti podstaknuta solidarnošću, a ne strogom uslovljenošću – izjavio je Filippo Grandi, visoki komesar UN-a za izbjeglice, na seminaru u Bruxellesu.

– Treba se postupati oprezno u povezivanju finansijske pomoći i drugih povlastica s kontrolom migracije. To uvodi presedane, povećava očekivanja koja se ne mogu uvijek ispuniti i omogućuje vladama zemalja domaćina da koriste pokrete stanovništva kao mjeru pritiska, čak i prijetnju – kazao je.

Grandi je izjavio je da je sporazum s Turskom također ohrabrio druge vlade da traže novac od EU za udomljavanje izbjeglica.

Bruxelles je trenutno u pregovorima sa zemljama domaćinima i onima u tranzitu u Africi i zaprijetio je da će usloviti milijarde eura vrijednu razvojnu pomoć njihovim bavljenjem migracijom, prenosi Reuters.