Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ured specijalnog predstavnika EU pokrenuo dijalog

Delegacija EU u BiH

U organizaciji Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH, u Mostaru je u utorak upriličen susret novinara, predstavnika civilnog društva te zagovornike reformskih procesa, na kojem se govorilo o razvoju privatnog sektora i socioekonomskim reformama u BiH.

Bila je to prilika za razmjenu informacija i iskustava te za diskusiju o profesionalnom izvještavanju i boljem informiranju građana.

Po riječima glasnogovornice Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH Jamile Milović-Halilović, ovo je prvi susret s novinarima povodom šest konferencija koje se organizuju s poslovnom zajednicom s ciljem promoviranja reformske agende i neophodnih reformi u BiH, a u sklopu projekta koji je taj ured pokrenuo prije tri sedmice.

– Cilj nam je da na šest konferencija i jednom završnom događaju, koji će se održati u februaru i koji će biti posvećen mladim poduzetnicima, pokrenemo otvoreni razgovor, dijalog, raspravu o neophodnim reformama u BiH – naglasila je Milović-Halilović te dodala kako će, osim susreta u Mostaru, u narednom periodu biti organizirana još tri susreta s novinarima.

Govoreći o provedbi reformi, kazala je kako je to zahtjevan proces, ali da treba ići dalje, korak po korak.

– Svjesni smo skepticizma koji je prisutan u bh. javnosti ali smo uvjereni da alternative reformama nema i da se moraju sprovesti duboke, javne i dugotrajne reforme koje bi u konačnici trebale da omoguće građanima bolji životni standard, više radnih mjesta, bolje obrazovanje i veće i bolje mogućnosti za zapošljavanje – poručila je Milović-Halilović.

Savjetnik premijera Federacije BiH Goran Miraščić kazao je kako je Vlada Federacije BiH reformsku agendu za BiH, za period 2015. – 2018. godina, pretočila u akcioni plan koji sadrži 61 aktivnost, od kojih je u potpunosti provedeno njih 19, odnosno oko 31 posto.

Govoreći o trenutnim aktivnostima i o zakonima koji se nalaze u parlamentarnoj proceduri, istakao je kako se očekuje usvajanje Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju koji je, kako je kazao, srž same reforme penzionog sistema, zatim usvajanje Zakona o jedinstvenom registru korisnika boračkih, odnosno gotovinskih naknada na koje se ne plaćaju doprinosi te Nacrta zakona o šumama, Nacrta zakona o turizmu i Nacrta zakona o stečaju koji uključuje predstečajno poravnanje.

Dodao je kako je zabilježen rast prihoda od direktnih poreza za prvih deset mjeseci ove godine od 10,96 posto, u odnosu na prvih deset mjeseci 2015. godine, te rast prihoda od indirektnih poreza od oko 3 posto.

Po njegovim riječima, to nisu spektakularni rezultati, ali bitno je što su konačno zaustavljeni neki negativni trendovi.

– Nadamo se da će parlament nastaviti ubrzano s radom, a od ostalih nivoa vlasti očekujemo nastavak rada na implementaciji njihovih akcionih planova – rekao je Miraščić.