Globus

janša na udaru

Europska komisija zabrinuta stanjem vladavine prava u Sloveniji

20/07/2021

Opozicioni socijaldemokrati saopćili su da je izvještaj potvrdio kako se situacija pogoršava i da je za to odgovorna Janšina vlada na što su već dugo upozoravali

Europska komisija (EK) je u utorak izrazila zabrinutost nekim aspektima vladavine prava u Sloveniji, državi koja trenutno predsjedava EU-om, a domaća opozicija tvrdi da se stanje na tom području pod vladom premijera Janeza Janše pogoršalo.

U izvještaju o vladavini prava u Europskoj uniji ističe se kašnjenje Slovenije u postupku imenovanja tužitelja u novoosnovano Europsko javno tužiteljstvo, miješanje u rad nezavisnih medija i prestanak finansiranja Slovenske tiskovne agencije STA.

Izvršno tijelo EU-a kaže da su zabrinjavajuće pojave uznemiravanje i zastrašivanje novinara putem društvenih mreža i podsjeća da je na sve slabiji financijski položaj nacionalne novinske agencije već upozoravalo više međunarodnih udruga, prenosi Hina.

Potpredsjednica EK Vera Jourova, zadužena za europske vrijednosti i i transparentnost kazala je u utorak u Bruxellesu da EK očekuje da vlada osigura stabilno finansiranje STA i da novinari nesmetano rade.

Povjerenik EK-a za krizne situacije i civilnu zaštitu, Slovenac Janez Lenarčić rekao je da vlada ne bi smjela uvjetovati finansiranje tiskovne agencije svojim utjecajem na uredničku politiku.

Opozicioni socijaldemokrati saopćili su da je izvještaj potvrdio kako se situacija pogoršava i da je za to odgovorna Janšina vlada na što su već dugo upozoravali.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da će izvještaj dobro proučiti i da će Slovenija kao predsjedateljica Vijeća EU-a aktivno učestvovati u daljnjoj raspravi o onome što se u njemu iznosi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.