Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

basnoslovni iznosi

Evo kolike su plate i koliko zarađuju poslanici u Evropskom parlamentu

evropski parlament
Foto: Fena/ Arhiva

Pored te plate, europarlamentarci primaju i druge naknade pa tako pored plate od 7.854 eura neto mogu dodatno da zarade još nekoliko hiljada eura

Svi poslanici u Evropskom parlamentu imaju istu platu, a ona je prema podacima iz 2023. iznosila 10.075 eura bruto, odnosno 7.854 eura neto nakon odbitka EU poreza i doprinosa za osiguranje.

Plata evroposlanika definisana je Statutom članova Evropskog parlamenta, a izračunava se iz osnovne osnovne plaće sudije Suda Evropske unije, pri čemu je naknada europoslanika 38,5 posto te plate, prenosi Tanjug.

Brojne naknade

Pored te plate, europarlamentarci primaju i druge naknade pa tako pored plate od 7.854 eura neto mogu dodatno da zarade još nekoliko hiljada eura.

Kao primjer navodi se dnevnica od 350 eura koja pokriva smještaj, obroke i povezane troškove svakog dana tokom službenog rada poslanika u EP, a na iznos dnevnice utiče i to da li su glasali.

Zatim, tu su još i putni troškovi za dolaske na sjednice i sastanke Evropskog parlamenta u Briselu i Strazburu, a gornje granice postavljene su do najviše cijene avio prevoza biznis klase, karte za voz prvog razreda ili 0,58 eura po kilometru za putovanja automobilom (do najviše 1.000 kilometara).

Karte izdaje EP, a postoje još i utvrđeni iznosi koji se temelje na udaljenosti i trajanju putovanja kako bi se pokrili razni putni troškovi (putarina, troškovi prekomjernog prtljaga, troškovi rezervacije i sl.).

Kontroverzna naknada

Europoslanici imaju pravo i na refundaciju do dvije trećine liječenja.

Ipak, najspornija je naknada za opšte troškove od 4.950 eura mjesečno koja zastupnicima omogućava pokrivanje troškova kao što su najam kancelarije u državi članici u kojoj su izabrani ili troškova za informatičke hardvere i softvere, kancelarijski materijal, mobilne telefone/pretplate i internetske pretplate.

Taj iznos sleže direktno na račun europoslanika i troškovi ne moraju da se opravdavaju, zbog čega se naknada smatra kontroverznom, navodi se.

Također, tu je i naknada za kraj mandata odnosno prelazna naknada u iznosu od jedne mjesečne plate za svaku godinu u kojoj su vršili dužnost, ali za najviše dvije godine od kraja mandata.

Kada bivši europoslanik preuzme dužnost negdje drugdje, iznos prelazne naknade smanjuje se u zavisnosti od iznosa nove plate.

Mjesečni budžet

Ako europoslanik istovremeno ima pravo na starosnu ili invalidsku penziju, ne može da prima i penziju i naknadu već mora da odabere jedno ili drugo.

Istovremeno, svaki europoslanik ima pravo i na mjesečni budžet od 28.696 eura iz kojeg se pokrivaju troškovi poput plata ličnih asistenata, ali taj novac se ne isplaćuje europoslanicima direktno, ne smiju da zapošljavaju bliske rođake, a asistenti ne smiju da učestvuju u aktivnostima koje bi mogle da dovedu do sukoba interesa.

Kako se navodi ove povlastice nakon izbora 2024. očekuje ukupno 720 poslanika, što je 15 više nego na prošlim izborima, a najviše poslanika parlamentu imat će Njemačka (96) i Francuska (81).