Globus

odgovor na državnu represiju

Evropska unija uvodi nove sankcije Bjelorusiji

19/11/2020

Očekuje se da će nove sankcije biti usmjerene na visoke dužnosnike, kao i na subjekte koji financiraju Lukašenka i njegovu vladu, rekao je Borrell, šef EU vanjske politike, na konferenciji za novinare

Ministri vanjskih poslova Evropske unije dogovorili su se u četvrtak da nastave s novim krugom sankcija Bjelorusiji, uključujući i bjeloruske kompanije, kao odgovor na državnu represiju protiv prodemokratskih protesta, rekao je u četvrtak glavni diplomat EU Josep Borrell.

EU je već uvela zabranu putovanja i zamrzavanje imovine za gotovo 50 bjeloruskih zvaničnika u znak protesta zbog predsjedničkih izbora 9. augusta za koje Zapad kaže da su namješteni i zbog nasilja nad protivnicima predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Očekuje se da će nove sankcije biti usmjerene na visoke dužnosnike, kao i na subjekte koji financiraju Lukašenka i njegovu vladu, rekao je Borrell, šef EU vanjske politike, na konferenciji za novinare.

Borrell je rekao da je na vladama EU da predlože kompanije koje će biti mete sankcija, prenio je Reuters.

Najveća telekomunikacijska kompanija u državi, državni Beltelecom, optužena je za ukidanje interneta i mobilnih podatkovnih usluga kako bi se spriječila sposobnost demonstranata da se koordiniraju, kažu diplomate i grupe za ljudska prava.

EU, najveći donator finansijske pomoći Bjelorusiji, sankcionirala je 40 bjeloruskih zvaničnika 2. oktobra i od tada je proširila ciljani broj.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.