Globus

sloboda mišljenja

Evropski parlament nagradu ”Saharov” dodijelio Alekseju Navaljnom

20/10/2021
Foto: Twitter

Evropski parlament donio je odluku da nagrada bude dodijeljena ruskom opozicionaru zbog njegove borbe protiv ”korupcije režima Vladimira Putina”

Evropski parlament u srijedu je donio odluku da nagrada ”Saharov” za slobodu mišljenja bude dodijeljena ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom, javlja Anadolu Agency (AA).

”Dodjeljujući nagradu Saharov Alekseju Navaljnom, odajemo priznanje njegovoj neizmjernoj osobnoj hrabrosti i ponovno ističemo nepokolebljivu podršku Evropskog parlamenta za njegovo hitno oslobađanje”, rekao je predsjednik parlamenta David Sassoli.

Dodao je kako je Navaljni dosljedno provodio kampanju protiv korupcije režima Vladimira Putina.

”Navaljni je putem kampanja na svojim računima na društvenim mrežama pomogao u razotkrivanju kršenja prava i mobilizirao podršku miliona ljudi širom Rusije”, kazao je Sassoli.

Nagrada ”Saharov” za slobodu mišljenja dodjeljuje se od 1988. godine. Nagrada se dodjeljuje pojedincima koji su dali izniman doprinos borbi za ljudska prava u cijelom svijetu te se pritom upozorava na kršenje ljudskih prava i daje potpora dobitnicima i ciljevima za koje se oni bore.

Ceremonija dodjele nagrade bit će održana 15. decembra u Strazburu, u Francuskoj, ali nije vjerovatno da će Navaljni prisustvovati jer trenutno služi 3,5-godišnju zatvorsku kaznu.

Sud u Moskvi u februaru je osudio Navaljnog zbog kršenja uslovne kazne.

Uhapšen je u Moskvi nakon što se u januaru vratio iz Njemačke, gdje je bio na liječenju nakon što je otrovan nervnim agensom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.