velik broj zaraženih

Firmama u Sloveniji prijeti velika nestašica radnika, uzrok – izolacija

Proljetni dan u Ljubljani, glavnom gradu Slovenije
24.03.2021., Ljubljana, Slovenija - Suncan proljetni dan u glavnom gradu Slovenije. Photo: Igor Soban/PIXSELL

Privredna komora upozorila je da radne procese potencijalno ugrožava širenje omikron varijante virusa i posljedično velik broj zaposlenih koji moraju ostati kod kuće u izolaciji zbog zaraze ili u karantina zbog rizičnih kontakata

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 6918 novih zaraza koronavirusom, nešto manje od dosad rekordnih 7420 slučajeva od srijede, no oko 50 posto više nego prije sedam dana, kad ih je bilo 4069, a vlada zbog ozbiljnosti situacije razmatra skraćivanje karantene i druge moguće mjere, prenosi Hina.

Privredna komora upozorila je da radne procese potencijalno ugrožava širenje omikron varijante virusa i posljedično velik broj zaposlenih koji moraju ostati kod kuće u izolaciji zbog zaraze ili u karantina zbog rizičnih kontakata.

Razmišljaju o skraćenju karantina

Predstavnik Komore Aleš Cantarutti izjavio je da gospodarstvo zato traži uvođenje kraće, petodnevnog karantina umjesto trenutno važeće sedmodnevne, s time da bi za izlazak iz karantene bio potreban negativan test na koronavirus.

Kako javljaju slovenski mediji, epidemiolozi i vlada naklonjeni su takvom rješenju, koje bi moglo stupiti na snagu iduće sedmice ako ga vlada odobri.

Zbog velikog broja zaraza i posljedičnih karantena problemi su i sa zaposlenima u zdravstvenom sistemu i školstvu, ali ministar zdravstva Janez Poklukar kazao je u četvrtak da će, dođe li do zatvaranja, obrazovni sistem biti zadnji i da će se inzistirati da u većini škola nastava bude u učionicama.

Svi indikatori širenja epidemije su u porastu, pa je sedmodnevni prosjek potvrđenih zaraza sada već 5249, 14-dnevna incidencija slučajeva zaraze na sto hiljada stanovnika porasla je na 2640, a ocjenjuje se da je oko 55 hiljada slučajeva aktivne zaraze.

U bolnicama su trenutno 524 covid-pacijenta, od kojih na intenzivnim odjelima 155, a u 24 sata bilo je i šest novih smrtnih slučajeva.

Nastavlja se masovno cijepljenje

Akcija masovnog cijepljenja širom države, započeta u četvrtak, danas se nastavlja i završit će u subotu. Cijepljenje se provodi Pfizerovim i Moderninim cjepivom, no najviše je onih koji traže dodatnu booster ili drugu dozu, dok je broj onih koji se odlučuju za prvu dozu vrlo mali.

Prema podacima ministarstva zdravstva, do sada se u Sloveniji osnovnim dozama cjepiva zaštitilo 57 posto populacije, barem prvu dozu primilo je oko 60 posto stanovništva, a skoro trećina je dobila i dodatni booster.