Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

posljedice toplotnog vala

Francusku pogodili nezapamćeni požari, prizori su apokaliptični

francuska

Francuske vlasti razmjestile su većinu vatrogasnih kapaciteta u zemlji na suzbijanju žestokih požara koji bjesne od 12. jula, podstaknuti nepredvidivim vjetrovima i nemilosrdnim toplotnim valom

Francuska bitka na subijanju žestokih šumskih požara u u jugozapadnoj regiji Gironde ušla je u drugu sedmicu u utorak, dok je više od 19.000 hektara borove šume već pretvoreno u pepeo. Dok su ekološke i ekonomske štete neizbježne, neki konzervacionisti smatraju požare prilikom da se evropska najveća vještačka šuma adaptira na izazove globalnog zagrijavanja.

Francuske vlasti razmjestile su većinu vatrogasnih kapaciteta u zemlji na suzbijanju žestokih požara koji bjesne od 12. jula, podstaknuti nepredvidivim vjetrovima i nemilosrdnim toplotnim valom.

Više od 34.000 ljudi bilo je prinuđeno da napusti domove i ljetna odmarališta u regiji Gironde, dok u plamenovi došli u radijusu od nekoliko kilometara od slavne Dune de Pilat, najviše evropske pješčane dine i turističke atrakcije.

Evropska najveća šuma stvorena ljudskom rukom, obližnja šuma Landes, uhvaćena je između dva požara izuzetne snage. Jedan je progutao više od 6.500 hektara vegetacije u blizini morskog zaliva Arcachon slavnog po svojim školjkama i plažama.

Drugi je bjesnio dalje u unutrašnjosti, u okolini grada Landiras, sprživši više od 12.000 hektara.

Između njih, dva požara su već progutala “više polovine površinske regije spaljene požarima, u prosjeku, svake godine širom zemlje, izjavio je Dominique Morvan, ekspert za šumske požare na Univerzitertu Aix-Marseille, prenosi AFP.