Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nije očekivao ovakve reakcije

Handke: Volio bi doći u BiH kako bih se sreo s majkama iz Kravice i okoline Srebrenice

Kontraverzni austrijski ustvrdio je da nije očekivao kampanju “koja se vodi protiv njega”, te da je imao ideju da pokuša da pomiri stavove

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade, austrijski pisac Peter Handke, u intervjuu za RTRS je kazao da nije očekivao kampanju “koja se vodi protiv njega”, te da je imao ideju da pokuša da pomiri stavove. On je naglasio da voli Banjaluku i da bi volio na proljeće da dođe BiH.

Volio bih da sretnem jednu majku sa jedne i jednu sa druge strane. Јednu majku iz Kravice, gdje je bio početak svih masakra i jednu majku iz okoline Srebrenice. To je bila moja ideja, ali mislim da je bila pomalo naivna. Mislim da u ovom trenutku tu ideju ne mogu realizovati – rekao je Handke.

Odgovarajući na pitanje da li je nagrada zakasnila dvije decenije, kako tvrde njegove kolege i poznanici, Handke kaže da je Nobel došao u pravo vrijeme.

– Kada sam čuo vijest, kada me je sekretar Akademije pozvao telefonom osjetio sam mir kao energiju, ali je onda u određenim trenucima postalo teško. Svi ti napadi… Јa nisam mazohista. Loše stvari ne možete da očekujete. Možete u glavi da ih zamislite, ali one na kraju budu i gore – pojašnjava on i dodaje da bi mu trebalo dva mjeseca da opiše sve te osjećaje.

Na pitanje šta će uraditi sa novčanim dijelom nagrade, Handke je rekao da nije o tome razmišljao, jer taj novac još uvijek nema.

– To još nije moj novac. Zaboravio sam IBAN, moram da pronađem svoj broj računa. Ne znam gdje je. Zaboravio sam ga u Francuskoj – rekao je on.