Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RSE

Hapšenja demonstranata na protestima u Minsku

bjelorusija-protesti

Hiljade demonstranata marširalo je u Minsku u okviru gotovo svakodnevnih protesta sa kojih se traži ostavka Aleksandra Lukašenka

Snage bezbjednosti u glavnom gradu Bjelorusije Minsku ispalile su 1. novembra hice upozorenja i počele da hapse učesnike još jednog u nizu antivladnih protesta podstaknutih spornim predsjedničkim izborima u toj zemlji 9. avgusta, javlja RSE.

Hiljade demonstranata marširalo je u Minsku u okviru gotovo svakodnevnih protesta sa kojih se traži ostavka Aleksandra Lukašenka i raspisivanje novih izbora.

Kolone kamiona i autobusa snaga bezbjednosti mogle su se vidjeti širom grada dok su demonstranti marširali prema poznatom spomeniku žrtvama represije iz sovjetske ere izvan glavnog grada.

Snage reda su ubrzo suzavcem i pendrecima počele da rastjeruju demonstrante. Dan ranije, 31. oktobra, policija je uhapsila desetine ljudi dok su stotine žena marširale kroz Minsk kako bi izvršile pritisak na Lukašenka da podnese ostavku poslije izbora 9. avgusta, na kojima tvrdi da je osvojio šesti uzastopni mandat.

Većina opozicionih lidera u Bjelorusiji su uhapšeni ili su bili primorani da napuste zemlju, uključujući i predsjedničku kandidatkinju Svetlanu Tihanovskaju, koja je poručila da su izbori namješteni u Lukašenkovu korist i da sebe smatra pravim pobjednikom.

Ona se iz Bjelorusije zbog prijetnji skolnila u Litvaniju nakon glasanja.

Opozicija je ranije odredila krajnji rok za odlazak Lukašenka do 25. oktobra u ponoć. Lukašenko je odgovorio prijetnjom “oštrim mjerama” protiv demonstranata.

Bjelorusija je 1. novembra djelimično zatvorila sve kopnene granice za strance.

Državni granični komitet ove istočnoevropske države saopštio je da su ograničenja stupila na snagu 1. novembra kako bi se “spriječilo širenje zaraze korona virusom”, ali je ovaj u potez podstakao spekulacije da su ograničenja politički motivisana.