Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministar potvrdio

I Slovenija obustavlja cijepljenje cjepivom AstraZenece

Odluka praktično znači da će oni koji su na cijepljenje cjepivom AstraZenece bili naručeni u utorak biti cijepljeni kasnije, čim EMA donese svoju odluku, pojasnio je ministar

I Slovenija se pridružila sve većoj skupini zemalja u Europskoj uniji koje su se odlučile privremeno zaustaviti cijepljenje cjepivom AstraZenece protiv covida-19, potvrdio je u ponedjeljak navečer ministar zdravstva Janez Poklukar.

Poklukar je na nenajavljenoj konferenciji za novinare u Ljubljani kazao da je takva odluka donesena preventivno i iz opreza i da će vrijediti sve dok se o sigurnosti cjepiva ne izjasni agencija za lijekove (EMA) Europske unije, što se očekuje u utorak.

Odluka praktično znači da će oni koji su na cijepljenje cjepivom AstraZenece bili naručeni u utorak biti cijepljeni kasnije, čim EMA donese svoju odluku, pojasnio je ministar.

Odluka Slovenije dolazi nakon što je zadnjih dana veći broj članica EU-a, među njima i Njemačka, Francuska i Italija, donijele odluku o privremenom zaustavljanju cijepljenja cjepivom AstraZenece, nakon određenog broja slučajeva pojave krvnih ugrušaka kod osoba koje su bile cijepljene, premda uzročno-posljedična veza između cijepljenja i zgrušavanja krvi nije potvrđena.

Zadnju sedmicu cjepivom AstraZenece u Sloveniji su se cijepili pedagoški djelatnici i odgojitelji. Nema izvješća da je zabilježen neki slučaj stvaranja krvnih ugrušaka, ali je u više škola bilo teškoća s nastavom zbog nešto jačih imunoloških reakcija kod učitelja i odgajatelja, zbog čega su neki već naručeni na cijepljenje to naknadno otkazali.

Epidemiologinja Mateja Logar još je u ponedjeljak ujutro na konferenciji za novinare rekla da će se unatoč rezervama koje se javljaju u nekim europskim državama cijepljenje s AstraZenecinim cjepivom u Sloveniji nastaviti i da su benefiti cijepljenja mnogo bitniji od eventualnih pojačanih imunoloških reakcija nakon cijepljenja, kao što su bol u mišićima, glavobolja i slični simptomi, prenosi Hina.