Italija i češka

Dvije zemlje Evropske unije počinju vakcinaciju Johnson&Johnson vakcinom

Italijansko ministarstvo zdravlja i farmaceutska agencija dale su zeleno svjetlo za vakcinu

Italija će distribuisati 184.000 doza vakcina Johnson&Johnson regionalnim centrima za vakcinaciju i preporučuje ih osobama starijim od 60 godina, nakon najnovije procjene Evropske agencije za regulaciju lijekova (EMA).

Italijansko ministarstvo zdravlja i farmaceutska agencija dale su zeleno svjetlo za vakcinu nakon što su je ostavili u skladištima iz predostrožnosti zbog izvještaja da bi vakcina mogla biti povezana s pojavom vrlo rijetkih krvnih ugrušaka.

EMA je u utorak pronašla moguću vezu između cjepiva i vrlo rijetkih krvnih ugrušaka, ali navodi da su koristi veće od rizika, javlja AP.

Nakon odluke, italijanska vlada odlučila je preporučivati vakcinu osobama starijim od 60 godina, što je slična preporuka i kao i za cjepivo AstraZenece koje je također povezano s mogućim ugrušcima.

Italijanski povjerenik za zaraze rekao je da će od srijede početnih 184.000 doza Johnson&Johnson vakcina biti distribuisano u italijanske regije.

Češka također uvodi vakcine Johnson&Johnson protiv koronavirusa nakon odobrenja evropskih regulatora.

Evropska agencija za lijekove (EMA) objavila je u utorak da je pronašla moguću vezu između vakcine i izuzetno rijetkih krvnih ugrušaka. Istovremeno, stručnjaci agencije ponovili su da su koristi od cjepiva veće od rizika.

Češko ministarstvo zdravstva kaže da će prvih 14.400 doza biti poslano liječnicima opće prakse širom zemlje. Sljedeće sedmice očekuje se isporuka još 24.000 J&J vakcina.

Do utorka su zdravstvene vlasti cijepile gotovo 2,6 miliona ljudi od 10,7 miliona stanovnika barem jednom dozom Pfizera, Moderne ili AstraZenece.