Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izvještaj CIA-e: Ministrica pravde SAD-a spriječila ubistvo Osame bin Ladena

US Not to Release Bin Laden Photos

U izvještaju američke Centralne obavještajne agencije (CIA) o terorističkom napadu koji je izveden 11. septembra nalazi se pismo direktora CIA-e Georga Teneta u kojem se spominje da je bivša američka ministrica pravde Janet Reno bila ključna osoba koja je 1998. godine spriječila planove da se ubije lider Al-Kaide Osama bin Laden.

Riječ je o napadu koji je izveden 11. septembra 2001. godine, a kada su putničkim avionima srušene dvije zgrade Svjetskog trgovačkog centra u Njujorku.

Izvještaj koji se bavio istraživanjem toga da li je CIA napravila grešku u cilju izbjegavanja napada na zgrade Svjetskog trgovačkog centra sadrži 500 stranica, a u javnosti je objavljen 2007. godine.

U javnosti se pojavio i novi, posebni dio izvještaja u kojem se navodi da visoki dužnosnici CIA-e nisu imali sveobuhvatnu strategiju u borbi protiv Al-Kaide kao i sprečavanja njihovih napada.

U izvještaju se ističe da su zvaničnici napravili ozbiljne “sistematske greške”.

Novi dio izvještaja je izazvao rasprave između obavještajnih struktura i upravljačkog krila.

U novom dijelu izvještaja koji je objavljen na internet stranici CIA-e nalazi se i pismo bivšeg direktora CIA-e Georga Teneta u kojem se navodi da je bivša američka ministrica pravde Janet Reno bila ključna osoba koja je 1998. godine spriječila planove da se ubije lider Al-Kaide Osama bin Laden.

Tenet je od 1997. do 2004. godine obnašao funkciju direktora CIA-e.