Globus

slovenija

Janša najavio otvaranje nakon prvosvibanjskih praznika

22/04/2020

Temelj za takvu odluku bit će serološka testiranje na nacionalnom nivou ove sedmice, ali i odluka o tome kako kontrolirati osobe u samoizolaciji, kako epidemije opet ne bi zauzela maha

Slovenski premijer Janez Janša najavio je u utorak mogućnost otvaranja privrede i obnovu društvenog života za dvije sedmice uz uslov nastavka pada epidemije i uspostave mehanizma za nadzor kretanja osoba u karantinu, odnosno samoizolaciji.

“Na prijelomnici smo jer smo epidemiju većinom obuzdali iako je virus još među nama i broj mrtvih na žalost raste. No, dosadašnji uspjesi nam omogućuju postupno olakšavanje nekih restrikcija”, naveo je Janša u svojoj video-poruci koju je objavila njegova vlada.

Otvaranje nekih dijelova privrede i druge smanjene restrikcije početkom ove sedmice predstavljaju razuman rizik, a ako se pokaže da se epidemija i dalje kontroliše ukidanje restriktivnih mjera moglo bi slijediti za dvije sedmice.

Razmjere ponovnog otvaranja privrednog i društvenog života u Sloveniji Janša je najavio nakon analize kroz “10 do 14 dana”.

Temelj za takvu odluku bit će serološka testiranje na nacionalnom nivou ove sedmice, ali i odluka o tome kako kontrolirati osobe u samoizolaciji, kako epidemije opet ne bi zauzela maha.

Iduće ublažavanje ograničenja treba očekivati “nakon prvomajskih blagdana”, pod uslovom da rezultati testiranja na Covid-19 na nacionalnom uzorku započeti u ponedjeljak budu pozitivni, poručio je Janša.

U poruci građanima ustvrdio je da je Slovenija pod njegovom vladom opet postala primjer države “dobre prakse” u suočavanju sa zdravstvenim i ekonomskim posljedicama epidemije.

Potužio se da mu opozicija pri tome “baca klipove pod noge” iako su restriktivne mjere bile opravdane i učinkovite.

Osvrnuo se i na zakonske pakete kojima je privredi i građanima omogućeno da za vrijeme epidemije izdrže ono najteže.

“Napravit ćemo sve u našoj moći da budemo sposobni iz ovoga izaći bez prevelikih šokova za blagostanje Slovenije, a znamo da će nam se nakon pobjede nad koronavirusom ponuditi nove šanse. Naše nekadašnje prednosti u krizi su postale naša slabost, no Sloveniju će ova kriza pogoditi manje od drugih, a od nas zavisi koliko ćemo nove prednosti znati iskoristiti”, ocijenio je Janša u video-poruci građanima, prenosi Hina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.