Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

anton geraščenko

Je li Prigožinov avion srušen: “Vidite li ove rupe u olupini?”

FOTO: Screenshot

Na Twitteru kruži snimak navodnog pada aviona u kojem mediji tvrde da je bio i Prigožin, a svoj komentar na fotografiju pale letjelice dao je i Anton Geraščenko, savjetnik u ukrajinskom MUP-u

Šef Wagnera, ruske plaćeničke organizacije, Jevgenij Prigožin, bio je na listi putnika u prvatnom avionu koji se večeras srušio sjeverno od Moskve i u kojem nema preživjelih, objavile su ruske vlasti.

Zasad nema potvrde da je Prigožin doista bio u avionu.

“Pokrenuta je istraga o padu aviona tipa Embraer u regiji Tver. Na listi putnika je ime i prezime Jevgenij Prigožin”, objavila je ruska uprava za avijaciju Rosaviatsia, prenosi agencija TASS.

Na Twitteru kruži snimak navodnog pada aviona u kojem mediji tvrde da je bio i Prigožin, a svoj komentar na fotografiju pale letjelice dao je i Anton Geraščenko, savjetnik u ukrajinskom MUP-u.

“Ruski mediji javljaju da je avion Jevgenija Prigožina oboren sistemom protuzračne odbrane. Na snimci možete vidjeti mnogo malih rupa na nekim dijelovima palog aviona.

Ovako bi mogla izgledati šteta od sistema protuzračne odbrane koji sadrže razorne elemente koji bi mogli uništiti trup aviona”, napisao je Geraščenko.

Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika, na Twitteru je komentarisao nesreću u kojoj je navodno poginuo Jevgenij Prigožin.

“Što se tiče Prigožina: moramo pričekati da se ratna magla raziđe. Međutim, jasno je da Putin nikome ne oprašta vlastiti zvjerski strah i čekao je trenutak”, napisao je.

“Također je očito da je Prigožin sam sebi potpisao posebnu smrtnu kaznu u trenutku kada je povjerovao u čudna Lukašenkova jamstva i ništa manje apsurdnu Putinovu poštenu riječ. Micanje Prigožina i zapovjedništva Wagnera dva mjeseca nakon pokušaja puča signal je Putina ruskim elitama uoči izbora 2024.: ‘Bori se! Nelojalnost je jednaka smrti'”, dodao je.