Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Polubrat kralja

Jordanski princ Hamzah tvrdi da je stavljen u kućni pritvor

hamzah1 (1)

Vlasti su, međutim, negirale da je Hamzah uhapšen ili stavljen u kućni pritvor

Polubrat jordanskog kralja Abdulaha, princ Hamzah bin Hussein izjavio je da je stavljen u kućni pritvor i optužio državno rukovodstvo za korupciju i nestručnost.

Video izjava Hamzaha, dostavljena Bi-Bi-Siju (BBC), objavljena je 3. aprila uveče, nakon što je državna jordanska novinska agencija Petra javila da su dva bivša visoka zvaničnika i drugi osumnjičeni uhapšeni zbog “bezbednosnih razloga”.

Vlasti su, međutim, negirale da je Hamzah uhapšen ili stavljen u kućni pritvor.

Hamzah, nekadašnji prestolonaslednik kome je ta titula oduzeta 2004. godine, rekao je da ga je juče rano ujutru posetio jedan od najviših zvaničnika Vojske Jordana i rekao mu da “ne sme da izlazi napolje, da komunicira sa ljudima ni da se sastaje sa njima”.

Naveo je da mu je blokiran pristup telefonu i internetu i da se obraća preko satelitskog interneta.

BBC je objavio da je izjavu Hamzaha dobio od njegovog advokata.

Hamzah je rekao i da je informisan da je kažnjen zbog učešća na skupovima na kojima je kritikovan kralj Abdulah, ali je dodao da nije optužen da je lično kritikovao svog polubrata.

Kralj Abdullah i kraljica Rania (skroz desno) na vjenačnju princa Hamzaha i princeze Noor (lijevo) sa majkom princa Hamzaha, princezom Noor (u sredini)

Kritikovao je “vladajući sistem”, ne pominjući ime kralja Abdulaha, navodeći da je odlučio da su njegovi “lični i finansijski interesi i korupcija značajniji od života, dostojanstva i budućnosti deset miliona ljudi”.

U Jordanu se veoma retko dešava da član vladajuće porodice iznosi tako oštru kritiku vlade, a bilo kakav znak nestabilnosti u toj zemlji verovatno će povećati zabrinutost među njenim zapadnim saveznicima.

Visoki vojni zvaničnik koji je 3. aprila posetio Hamzaha negirao je da je princ uhapšen ili u kućnom pritvoru, ali je rekao da mu je naloženo da “obustavi neke aktivnosti koje se koriste za udar na bezbednost i stabilnost Jordana”.