Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kina ukinula politiku jednog djeteta

kina

Kineske vlasti su donijele odluku da obustave politiku jednog djeteta, prenijela je državna agencija Sinhua kroz saopštenje Komunističke partije.

Administracija u Pekingu je donijela historijsku odluku kojom se ukida politika koja je bila na snazi od 1979. godine, ali ona sada postaje praktično politika dvoje djece, pošto je svim parovima u zemlji sada dozvoljeno da imaju dva potomka, javlja agencija Reuters.

Prognoze kažu kako će Indija po broju stanovnika prestići Kini već 2030. godine. Osim toga, Kina stari. 2050. imaće 440 miliona starijih od 45 godina, što je veliko opterećenje za penzioni sistem i sistem zdravstvene zaštite

Politika jednog djeteta je započeta prije 36 godina radi smanjivanja nataliteta i kontrole rasta stanovništva, a bračni parovi u kineskim gradovima smjeli su da imaju samo jedno dijete, a na selu do dvoje i to samo ako je prvo djevojčica.

Van domašaja te politike su ostali stanovnici Tibeta, Hongkonga i Makaoa.

Kazna za kršenje zabrane iznosila je desetostruku vrednost prosječnog godišnjeg prihoda jedne porodice, a supružnici su dolazili u opasnost od gubitka posla, liječenja i obrazovanja.

Ova istorijska odluka uslijedila je poslije početka ublažavanja ove politike prije dve godine, kada je Peking dozvolio parovima u kojima je jedan od roditelja jedinac da imaju dvoje djece.

Cilj promjene politike bio je da se ispravi neravnoteža između muškaraca i žena i uspori starenje stanovništva.

Prema tvrdnjama stručnjaka, kineske vlasti odlučile su se na ovaj potez zbog smanjenog broja stanovništva i pored činjenice da je Kina i dalje najmnogoljudnija zemlja.

Prognoze kažu kako će Indija po broju stanovnika prestići Kini već 2030. godine. Osim toga, Kina stari. 2050. imaće 440 miliona starijih od 45 godina, što je veliko opterećenje za penzioni sistem i sistem zdravstvene zaštite, prenosi B92.

[yuzo_related]

Samim tim, opada i broj radno sposobnih ljudi.

Socijalnim inženjeringom došlo je do toga da u Kini postoji 20 miliona više mladića nego djevojčica.

Također, problem su i jedinci kojima se poklanjala pažnja čitave familije i koji su zbog toga izrasli u samožive i egoistične osobe koje prave problem porodici, ali i društvu u cjelini, tvrde stručnjaci.

Današnjom odlukom uklanjaju se sve restrikcije prema kojima je nekim parovima dozvoljeno da imaju samo jedno dijete.