Globus

sahrana u petak

Kovčeg s tijelom Georgea Floyda stigao u crkvu u Houstonu

08/06/2020

Prethodni memorijali za Floyda održani su u u Minneapolisu i u Raefordu, u saveznoj državi Sjeverna Karolina, gradu u kome je rođen

Kovčeg s tijelom Georgea Floyda stigao je u ponedjeljak u crkvu u njegovom matičnom gradu Houstonu, u nizu memorijalnih službi u njegovu čast.

Šestosatno izlaganje kovčega u crkvi u Houstonu bit će obavljeno tokom dana po lokalnom vremenu. Posjetioci moraju nositi maske i rukavice kako bi se povinovali preporukama za izbjegavanje koronavirusa. Floydova pogrebna ceremonija i sahrana bit će održani u utorak.

Floyd, Afroamerikanac s lisicama na rukama, preminuo je 25. maja nakon što mu je policajac iz Minneapolisa nekoliko minuta pritiskao vrat svojim koljenom, čak i kada je on prestao davati znake života. Njegova smrt pokrenula je međunarodne proteste i privukla je pažnju na policijsko ponašanje prema Afroamerikancima.

Prethodni memorijali za Floyda održani su u u Minneapolisu i u Raefordu, u saveznoj državi Sjeverna Karolina, gradu u kome je rođen.

Floyd je odrastao u Houstonu u i bio je poznati srednjoškolski igrač američkog nogometa. On se prije nekoliko godina preselio u Minneapolis u potrazi za poslom i novim početkom, prenosi Associated Press.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.