Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kuba: Nema ekonomske koristi od ublažavanje embarga SAD-a

kuba

Ministar vanjskih poslova Kube Bruno Rodriguez izjavio je da ublažavanje američkog embarga prema Kubi nije toj zemlji donijelo nikakvu ekonomsku pomoć i da je za to potrebno učiniti temeljne promjene i krupnije iskorake, javlja Anadolu Agency (AA).

Na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare o ekonomskim posljedicama američkom embarga na ekonomiju Kube, šef kubanske diplomacije Rodriguez je saopćio da je taj embargo u proteklih 12 mjeseci kubansku ekonomiju oštetio za 4,6 milijardi dolara.

Istakao je da je tokom 55 godina embarga SAD-a prema Kubi, kubanska ekonomija oštećena za ukupno 125,9 milijardi dolara.

“Iako se američki predsjednik Barack Obama hvali kako je ukinuo zabranu komercijalnih letova ka Kubi, na terenu u suštini i praksi embarga se nije ništa promijenilo. Zato do sada nismo imali vidljive koristi os ublažavanja embarga. Nećemo ni imati bez krupnijih iskoraka“, kazao je Rodriguez.

Narednog mjeseca će u Ujedinjenim nacijama biti ponovo održano glasanje o osudi američkog embarga prema Kubi, a ranijih godina SAD je koristio pravo veta glasa i sprječavao izglasavanje takve rezolucije.

Vlasti SAD-a i Kube su 2014. godine odlučile pokrenuti proces normalizacije bilateralnih odnosa nakon višedecenijske blokade. Obama je u martu ove godine posjetio Havanu i postao prvi američki predsjednik koji je posjetio Kubu nakon 88 godina. Jedna hotelijerska kompanija iz SAD-a je u julu počela raditi na Kubi, a 31. augusta SAD je ukinuo zabranu komercijalnih avionskih letova ka Kubi.