Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

španija

Lovci masovno ubijaju svoje pse, bacaju ih u bunare

galgos-guardiacivil

Španske udruge za zaštitu životinja procjenjuju da se svake godine ubije ili ostavi do 50 hiljada hrtova

Desetinama hiljada lovačkih pasa u Španiji prijeti smrt u agoniji jer ih njihovi vlasnici masovno ostavljaju da uginu. Razlog? Sezona lova se bliži kraju, a lovcima su psi preveliki trošak u ostatku godine.

Zbog toga ih se rješavaju na veoma okrutne načine – bacanjem u bunare uz zatvaranje otvora kako ne bi mogli pobjeći, vezanjem za tračnice, rezanjem vrata, vješanjem ili spaljivanjem.

Nažalost, ovo nije prvi put da se tako nešto događa – odbacivanje španskih hrtova, poznatih po imenu galgos, već je odavno prešlo u sramotnu tradiciju u ovoj zemlji. Španske udruge za zaštitu životinja procjenjuju da se svake godine ubije ili ostavi do 50 hiljada hrtova, prenosi britanski The Sun.

Britanska volonterka Anna Clements, koja živi u Španiji, već godinama vodi kampanju za spas hrtova. Svake godine ona i udruga SOS Galgos iz Barcelone spase oko 350 odbačenih hrtova.

“Ovo je španska prljava tajna i nešto što turisti rijetko vide. Očekujemo dolazak hiljada napuštenih pasa, ali mi i ostale dobrotvorne udruge se ne možemo nositi (s tolikim brojem). Ne možemo ih spasiti sve. Kad su lovci gotovi s njima, brutalno ih tretiraju – neke bacaju u bunare, a otvore poklapaju drvom. Ali neki prežive i nedavno smo imali jednog koji je spašen kad je prolaznik čuo njegov cvilež. Ležao je u vodi na dnu bunara, teško pothranjen i s dubokim rezovima na vratu. Vatrogasci su ga uspjeli izvući sigurno i sad se oporavlja u porodici u kojoj je voljeni ljubimac”, ispričala je ova aktivistkinja.

Španski lovci često odbacuju i hrtove koji se ne pokažu dobrima u lovu ili se ne pridržavaju striktnih pravila. No budući da ovu pasminu zakon klasificira kao radnog psa, na njega se ne odnosi zakonska zaštita za kućne ljubimce.

“Glagueros (lovci) su ranije obično vješali pse s mostova, ali to se danas događa rjeđe jer shvaćaju da se to ne odražava dobro na njih, no redovno ih se odbacuje na benzinskim stanicama, uz cestu, a prošle godine je bio slučaj da je neko svezao njih 20 za tračnice tako da su svi ubijeni kad je voz došao. Ovo je dugotrajna tradicija u nekim ruralnim područjima i mnogi ljudi se previše boje da bi progovorili protiv toga. Turisti ne vide okrutnost, a vlada sporo poduzima akciju jer je lovački lobi premoćan”, kaže Clements.