Globus

eu prijeti sankcijama

Lukašenko šalje vojsku na zapadnu granicu Bjelorusije

15/08/2020

Više hiljadu prosvjednika danas se ponovo okupilo u Minsku, glavnom gradu Bjelorusije, kako bi prosvjedovali protiv reizbora predsjednika Lukašenka, izvijestio je novinar AFP-a

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko izjavio je danas da će se padobranska brigada rasporediti na zapadnoj granici države, kao odgovor na vojne vježbe NATO-a u Poljskoj i Litvi. Lukašenko je to rekao nakon što se ranije danas dogovorio o saradnji s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Lukašenko zabrinut zbog vojnih vježbi NATO-a u Poljskoj i Litvi

Dok Evropska unija prijeti sankcijama Minsku zbog obračuna s protivladinim prosvjednicima, Lukašenko je rekao da je zabrinut zbog vojnih vježbi NATO-a u dvjema susjednim državama.

Bjeloruska agencija Belta objavila je ranije da su dvojica predsjednika razgovarala “o stanju u Bjelorusiji i izvan nje”. Dodala je da je Lukašenko zatražio da razgovara s Putinom o “prijetnji” kojoj je izložena njegova zemlja ali i “čitava naša regija”. Pritom je najviše ciljao na opasnost koju protesti u Minsku predstavljaju za Savez Rusije i Bjelorusije.

Danas se ponovo prosvjedovalo u Bjelorusiji

Više hiljadu prosvjednika danas se ponovo okupilo u Minsku, glavnom gradu Bjelorusije, kako bi prosvjedovali protiv reizbora predsjednika Lukašenka, izvijestio je novinar AFP-a. Desetine hiljada prosvjednika od nedjelje osporavaju reizbor Aleksandra Lukašenka diljem zemlje, izražavajući nezadovoljstvo zbog masovnih prevara i nasilnog gušenja prosvjeda.

Bjeloruske vlasti dobile su potporu Moskve

Bjeloruske vlasti su potporu Moskve koja je osudila pokušaje “stranog uplitanja” s ciljem destabilizacije Bjelorusije, istorijskog ruskog saveznika, uprkos napetostima između dvije zemlje koje se pojavljuju posljednjih godina.

Bjeloruski šef države nedavno je optužio Moskvu da želi svesti njegovu državu na vazalsku i umiješati se u izbore 9. avgusta na kojima je Lukašenko uvjerljivo pobijedio.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.