Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ima još nade

Mansouri: Stupili smo u kontakt s dvije osobe iz helikoptera u kojem je bio i predsjednik Raisi

raisi helikopter
FOTO: Twitter

Tri helikoptera su letjela na istoj ruti prije nego što su dva izgubila kontakt s Raisijevim helikopterom, rekao je Mansouri

Iranski dužnosnici razgovarali su s dvije osobe koje su bile u istom helikopteru u kojem je bio i predsjednik Ebrahim Raisi nakon što se srušio u nedjelju, rekao je iranski potpredsjednik za izvršna pitanja Mohsen Mansouri novinskoj agenciji FARS.

Budući da su dužnosnici stupili u kontakt “nekoliko puta” s putnikom i članom posade leta nedugo nakon nesreće, “čini se da incident nije bio težak”, rekao je Mansouri.

Tri helikoptera su letjela na istoj ruti prije nego što su dva izgubila kontakt s Raisijevim helikopterom, rekao je Mansouri, prenosi CNN.

“Ministarstvo komunikacija i druge sigurnosne agencije identificirale su područje incidenta u radijusu od dva kilometra. Zbog vremenskih uslova pristup tom području je otežan”, rekao je.

Podsjećamo, u letjelici su osim predsjednika Raisia bilo još i ministar vanjskih poslova Irana Hussein Amir Abdel-Lahyan, guverner provincije Istočni Azerbejdžan Malek Rahmati i imam provincije Tabriz Muhammad Ali al-Hashem.

Vojska nije uspjela locirati mjesto pada, uključuje se Evropska unija

Tačno mjesto gdje se u nedjelju srušio helikopter iranskog predsjednika Ebrahima Raisija još uvijek nije locirano, rekli su vojni dužnosnici uključeni u operaciju spašavanja.

“Helikopteri 6. borbene baze zračnih snaga Tabriz stigli su u područje Varzeqana prema naredbi za izvođenje operacija pomoći”, rekao je u nedjelju komandant iranske 6. zračne baze.

“Ovi helikopteri, zajedno sa spasilačkim timom, od ranih su sati bili poslani u područje nesreće helikoptera predsjedničkog konvoja. Nažalost, operacija nije uspjela zbog nepovoljnih vremenskih uslova.”

Dužnosnici su rekli da se spasioci suočavaju s gustom maglom i ekstremnom hladnoćom kako noć raste u Iranu.

Evropska unija aktivira uslugu satelitskog mapiranja Copernicus EMS kao odgovor na nesreću, nakon “iranskog zahtjeva za pomoć”, rekao je evropski povjerenik za upravljanje krizama Janez Lenarčič u objavi na X.

U slučaju tragičnog ishoda Mokhber će biti predsjednik 50 dana

Iranski ustav nalaže da u slučaju smrti predsjednika, prvi potpredsjednik preuzima, uz odobrenje vrhovnog vođe, ovlasti i funkcije predsjednika.

Prvi potpredsjednik Mohammad Mokhber preuzeo bi tu ulogu ako sadašnji predsjednik umre, a iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei to odobri. Dužnosnici su ranije rekli da je Mokhber bio na putu prema području gdje je pao predsjednikov helikopter.

Osim toga, ustav nalaže trojici čelnika grana vlasti — potpredsjedniku, predsjedniku parlamenta i čelniku pravosuđa — da moraju organizirati izbore za odabir novog čelnika u roku od 50 dana nakon što potpredsjednik preuzme ulogu vršitelj dužnosti predsjednika.

Ali Hamnei: Iranski narod ne treba biti zabrinut, neće biti previranja

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei pozvao je Irance da ne brinu za zemlju dok se nastavlja potraga za helikopterom u kojem je bio predsjednik Ebrahim Raisi, a doživio je nesreću na sjeverozapadu Irana.

“Iranski narod ne treba biti zabrinut, neće biti previranja” u zemlji, rekao je.

Izrazio je nadu da će “Bog vratiti predsjednika i njegove kolege u ruke nacije”.