Globus

Izdao ga sin

Na suđenju El Chapu viđena najveća izdaja u historiji mafije

29/01/2019

Do sada najbrutalnije svjedočanstvo govori da je El Chapo lično mučio i ubijao svoje suparnike

Suđenje Joaquínu Guzmánu zvanom El Chapo (Kratki), nekadašnjem najjačem narko-bosu, prepuno je šokantnih detalja i saznanja, poput onog da je imao sobe za likvidacije i da ga je odao šef njegovog tima za elektronsku bezbjednost.

Do sada najbrutalnije svjedočanstvo govori da je El Chapo lično mučio i ubijao svoje suparnike.

Njegov bivši tjelohranitelj Isias Valdez Rios opisao je na suđenju u New Yorku da je El Chapo satima tukao i na kraju ubio članove kartela koji su se pridružili konkurenciji.

El Chapo i Isias Valdez Rios

Rios je vidio da El Chapo brutalno tuče najmanje tri muškarca prije nego što ih je ubio.

“Njihove kosti bile su potpuno slomljene. Nisu se mogli pomjerati, a Joaquín ih je i dalje udarao svojim oružjem”, opisao je Valdez Rios. Tijela dvojice muškaraca na kraju su spaljena.

Jedan od mučenih imao je opekotine koje su nastale zbog vrućeg gvožđa, košulja mu se zalijepila za kožu. Po cijelom tijelu je imao opekotine uzrokovane upaljačem iz auta. Muškarac je odveden na groblje živ, bačen u raku i zakopan.

Valdez Rios trenutno se nalazi u jednom od američkih zatvora. Prijeti mu dugogodišnja zatvorska kazna, ali se nada da će mu je sud smanjiti u zamjenu za saradnju sa tužilaštvom.

Još jedan član kartela “Sinaloa” Edgar Galvan svjedočio je da je El Chapo imao “sobu za ubistva” u svojoj vili na američkoj granici, i to sa odvodom u popločanom podu, kako bi čišćenje krvi nakon ubistava išlo lakše.

Edgar Galvan

Soba je bila izolovana kako “zvuk ne bi izlazio”. “Iz te kuće niko nije izlazio živ”, kaže Galvan, koji je u kartelu bio zadužen za krijumčarenje oružja.

Šok na suđenju izazvalo je i svjedočenje Alexa Cifuentesa, El Chapovog bliskog saradnika, koji je naveo da je optuženi meksički narko-bos platio 100 miliona dolara mita bivšem meksičkom predsjedniku Enriqueu Peni Nieti.

Nieto je bio predsjednik od 2012. do 2018. godine, a prije toga obavljao je funkciju guvernera savezne države koja uključuje Mexico City.

Alex Cifuentes

Posebno iznenađujuće bilo je saznanje da je El Chapa policiji “otkucao” kolumbijski informatički stručnjak Cristian Rodriguez, koji je radio za narko-kartel “Sinaloa”.

Rodrigez je, kako izvještava New York Times, za El Chapa razvio sistem tajne, odnosno šifrovane komunikacije za lakše izbjegavanje policije.

Američke službe saznale su za Rodriguezov izum, pa se tajni agent FBI-ja sreo sa njim u hotelu na Menhetnu, predstavivši mu se kao ruski mafijaš koji želi da kupi njegov sistem za vlastite potrebe.

Na kraju ga je uspio nagovoriti da preda policiji šifre za El Chapovu komunikaciju.

Jesus Vicente Zambada Niebla

I do sada je suđenje obilovalo nevjerovatnim obrtima, a jedno od njih je priredio i El Chapov sin Jesus Vicente Zambada Niebla, koji je trebalo da preuzme tron kartela “Sinaloa”, ali je svjedočio protiv oca.

Mediji su tada prenijeli da je riječ o do sada najvećoj izdaji unutar mafijaških krugova.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.