Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Napravili mapu najrizičnijih turističkih destinacija koje Britanci treba da izbjegavaju

2A1B896500000578-3144249-image-a-2_1435663836252

Zbog posljednjih terorističkih napada koji su se dogodili u Francuskoj i Tunisu, kao i sve češćih prijetnji mogućim napadima, mnogi su već otkazali svoja putovanja u neke od zemalja u kojima su željeli provesti svoj godišnji odmor.

[quote_box_right] Britanska vlada na svojoj mapi nije “iscrtala” Bosnu i Hercegovinu, mada je u upozorenju spominju.  Navode opasnost od terorizma i napad na policijsku stanicu u Zvorniku 27. aprila. “U BiH prijeti povećana opasnost od napada na državljane Velike Britanije i stoga treba biti oprezan”, stav je britanskih vlasti.

[/quote_box_right]

Zbog najmanje 30 Britanaca koji su stradali u Tunisu proteklog petka, britanska je vlada izdala kartu upozorenja od mogućih terorističkih napada. Na karti su označene zemlje u kojima postoji mogućnost od terorističkog napada.

Zemlje u kojima postoji najveća opasnost od napada na turiste su Španija, Francuska, Turska, Tunis i Egipat, prenosi Daily Mail.

Zona sa srednim stepenom rizika od napada na teroriste uključuje Njemačku, Italiju i Grčku. Britanska vlada napominje kako je u tim zemljama moguć napad na turiste iz Velike Britanije zbog konflikata u Iraku i Siriji.

Untitled

Vlada je osobito zabrinuta za one koji namjeravaju putovati na područje južnog Sinaja na kojem svakodnevno raste broj kriminalnih radnji te terorističkih napada koji nerijetko završavaju sa smrću snaga sigurnosti koje pokušavaju uvesti red.

Zbog terorističkih napada koji su se dogodili u Francuskoj u proteklih godinu dana, Francuska se popela na ljestvici opasnih zemalja. Na popisu stranih zemalja koje Britanci vole posjećivati našao se i Tajland.

Zbog nekoliko nerazjašnjenih ubojstava i ekspolozije bombi, britanska vlada savjetuje, ukoliko nije nužno, da se ne ide u područja Preah Vihear, na posjećuje hramove Ta Krabey, Ta Moan koji se nalaze na granici Tajlanda i Kambodže zbog velikog broja oružanih snaga koje se tamo nalaze te zbog prijetnje od izbijanja sukoba.

Prema prognozama britanske vlade u Španiji postoji izuzetno velika mogućnost od napada na turiste, posebno one britanske nacionalnosti, a osim Španije na visokom mjestu nalazi se i Izrael.

Untitled1234

Zbog sukoba na području gaze, ne savjetuje se putovanje u Izrael. Sve one koji ne mogu izbjeći ovo područje upozoravaju kako se ni u kojem slučaju ne smiju približavati granici između Izraela i Libanona.

Napominju i kako na području Gaze, kao i duž egipatske granice postoji velika mogućnost od otmica.

Visoko na tabeli nalazi se i Australija u kojoj je australska vlada crveni stepen od mogućeg terorističkog napada proglasila još krajem 2014. godine.

Iako većina turista koja je posjetila Indoneziju nije osjetila nikakve prijetnje, postoje izuzetno velike mogućnosti napada od strane islamskih ekstremista, zbog toga pozivaju svoje građane da pripaze ukoliko putuju na put osobito ako isti uključuje posjet za vrijeme uskršnjih, božićnih i novogodišnjih blagdana praznika.

Britanska vlada na svojoj mapi nije “iscrtala” Bosnu i Hercegovinu, mada je u upozorenju spominju.

Navode opasnost od terorizma i napad na policijsku stanicu u Zvorniku koji se dogodio 27. aprila.

“U BiH prijeti povećana opasnost od napada na državljane Velike Britanije i stoga treba biti oprezan”, stav je britanskih vlasti.