Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

po tužbi nikaragve

Njemačka pred sudom mora objasniti da njena podrška Izraelu ne omogućava genocid

icj
FOTO: Screenshot

Njemačka će u utorak objasniti kako njena podrška Izraelu ne omogućava genocid i kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Berlin će pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) iznijeti odbranu po optužbama koje je podigla Nikaragva.

Nikaragva je zatražila od najvišeg suda UN-a, poznatog i kao Svjetski sud, da zaustavi izvoz njemačkog vojnog oružja u Izrael i poništi svoju odluku da prestane financirati agenciju UN-a za palestinske izbjeglice UNRWA.

To slijedi nakon odvojenog slučaja u januaru kada je sud naredio Izraelu da preduzme “sve moguće mjere” kako bi izbjegao genocidna djela u svom ratu protiv palestinskih militanata u Gazi, nakon što je Južna Afrika optužila Izrael za genocid.

Izrael je negirao da njegova operacija u Gazi predstavlja genocidna djela, rekavši da djeluje u samoodbrani nakon što su militanti predvođeni Hamasom upali u južni Izrael 7. oktobra i ubili više od 1.200 ljudi, uključujući oko 800 civila.

Nikaragva je u ponedjeljak tvrdila da Njemačka krši Konvenciju Ujedinjenih naroda o genocidu iz 1948. godine.

Više od 33.000 Palestinaca, uglavnom žena i djece, ubijeno je u posljednjih šest mjeseci u Gazi, prema podacima Ministarstva zdravlja na teritoriji koju predvodi Hamas. Razne UN i druge humanitarne agencije upozorile su da je Gaza na rubu gladi.

– Nema sumnje da je Njemačka […] bila dobro svjesna, i dobro je svjesna, barem ozbiljnog rizika od počinjenja genocida – rekao je na sudu ambasador Nikaragve Carlos Jose Arguello Gomez.

Nikaragva je zatražila od ICJ-a da odluči o “privremenim mjerama” kako bi Njemačkoj naredila da “odmah obustavi svoju pomoć Izraelu, posebno svoju vojnu pomoć uključujući vojnu opremu u mjeri u kojoj se ta pomoć može koristiti za kršenje Konvencije o genocidu” i međunarodnog prava.

Također želi da sud naredi Njemačkoj da obnovi finansiranje UNRWA-e u Gazi.