Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

žrtve iz brazila

Policija u Banjoj Luci uhapsila organizatore prostitucije, pronađene dvije Brazilke

policija privodjenje banjaluka
FOTO: Screenshot
Ilustracija

Osumnjičeni se terete za krivična djela “međunarodno navođenje na prostituciju” iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i “navođenje na prostituciju” iz Krivičnog zakonika Republike Srpske

Tužilac iz Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja ljudi i trgovine ljudima Tužilaštva BiH koordinirao je aktivnosti policijskih službenika MUP-a RS na lišenju slobode i pretresu prostorija koje koriste osobe osumnjičene za međunarodno vrbovanje radi prostitucije.

Žrtve krivičnih djela su državljanke Brazila, koje su dvije osumnjičene osobe iskorištavale u svrhu seksualne eksploatacije, ostvarivši na taj način veliku nezakonitu imovinsku korist. U realizaciji akcije otkrivene su i zbrinute dvije žrtve, a utvrđuje se tačan broj oštećenih žrtava.

Prema prikupljenim dokazima, međunarodno vrbovanje i navođenje na prostituciju, izvršeno je dovođenjem stranih državljanki u BiH i najčešće je realizovano u iznajmljenim stanovima na području Banje Luke.

Našli su Hamzu!

lijepa vijest


Našli su Hamzu!

Na navedeni način osumnjičeni su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist i vršili iskorištavanje i eksploataciju osoba koje su angažovali za pružanje seksualnih usluga, za novčane iznose koje prethodno dogovore. Istragom je utvrđeno da se radi o dobro organizovanoj grupi koja djeluje na području EU radi iskorištavanja i navođenja na prostituciju stranih državljana, koji dolaze izvan EU.

Osumnjičeni se terete za krivična djela “međunarodno navođenje na prostituciju” iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i “navođenje na prostituciju” iz Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u tom predmetu, te će u narednom periodu, radi prikupljanja informacija, dokaza i saznanja, realizovati saradnju i koristiti kapacitete i resurse OSA-e BiH, a i ostvariti međunaorodnu saradnju sa EUROPOL-om, EUROJUST-om, te INTERPOL-om.

Na osnovu međunarodne pravne pomoći bit će upućeno više zahtjeva za dostavu informacija prema različitim državama.

Postupajući tužilac donijet će odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu koje će osigurati neometan nastavak istrage koju Tužilaštvo BiH vodi sa partnerskim policijskim agencijama, saopćeno je iz te institucije.