Trenutak eksplozije

Novi snimci Policije Kosova: Kako je počeo napad u Banjskoj

eksplozija kosovo
Foto: Screenshot

U oružanom sukobu u selu Banjska poginuo je pripadnik kosovske policije i trojica napadača, porijeklom Srbi sa sjevera Kosova

Kosovska policija je na konferenciji za medije objavila više video snimaka, među kojima i one koje je zabilježila kamera u vozilu, a na kojima se, navodno, vidi kako je počeo napad na Kosovsku policiju u selu Banjska na sjeveru Kosova.

Snimak s kamere u vozilu, koji nosi datum od 24. septembra i navodno je načinjen u rano jutro, prikazuje trenutak eksplozije u kojoj je, prema tvrdnjama policije Kosova, poginuo njihov pripadnik.

„Prvobitni napad terorističke grupe, prema dostavljenim informacijama, prvo je izvršen eksplozivom, od čega je poginuo policijski vodnik policijske stanice Zvečan, a nakon ovog napada eksplozivom počeo je napad teškim naoružanjem istovremeno u pravcu ostalih policijskih službenika koji su bili na licu mjesta. Video prikazuje prve napade terorističke grupe na policiju Kosova. Napadi, kako se vidi, izvršeni su različitim oružjem, počevši od zolje i drugog teškog naoružanja“, navodi se na Facebook stranici Kosovske policije uz opis videa.

U oružanom sukobu u selu Banjska poginuo je pripadnik kosovske policije i trojica napadača, porijeklom Srbi sa sjevera Kosova.

Snimci vježbanja napada

Kosovska policija je na svom Facebook nalogu objasnila da naredni snimci prikazuju obuku koju su pripadnici naoružane grupe prolazili. Prema njihovim tvrdnjama, snimci su nastali 2. i 20. septembra.

Snimak sa Kopaonika, napravljen u blizini hotela Grej, navodno predstavlja testiranje odjeće koja je protiv termo kamera.

Jedan od snimaka, prema rječima kosovskih zvaničnika, pokazuju završne vježbe grupe na poligonu Vojske Srbije poznatom kao Pasuljanske Livade.

Na njima se vide i operativne taktičke vježbe, kao i navodnu simulaciju podrške oklopnim vozilom Hamvi.

Snimak pogledajte OVDJE.