Globus

ljubljana

Novinari RTV Slovenija opet u štrajku, traže smjenu dva direktora i dva urednika

20/06/2022

Zbog štrajka trajanje informativnih emisija smanjeno je na nekoliko minuta

Tri sedmice nakon prvog zahtjeva za promjenama u vodstvu i uredničkoj politici svoje kuće novinari slovenske javne televizije u ponedjeljak su opet u štrajku tražeći veće plaća, autonomiju u radu i izmjene na vrhu.

“Zahtijevamo novinarsku, institucionalnu i uredničku autonomiju, poštovanje programskih i etičkih standarda, povlačenje štetnih odluka programskog vijeća i socijalni dijalog”, navodi u proglasu njihov sindikat.

Zbog štrajka trajanje informativnih emisija smanjeno je na nekoliko minuta, a za popodne je najavljeno i okupljanje novinara na prostoru pred zgradom parlamenta, gdje kane tražiti da se u rješavanje problema na javnoj radioteleviziji uključi država kao osnivač javnog radiotelevizijskog servisa.

Novinari u štrajku zahtijevaju ostavke direktora Andreja Graha Whatmougha, direktora programskog vijeća Petera Gregorčiča te dvoje urednika informativnog programa koje smatraju odgovornima za pad kvalitete programa, za ukidanje nekih gledanih političkih emisija i pad gledanosti te za kadrovske promjene koje su to izazvale.

Te promjene su nastupile u vrijeme prethodne vlade koju je vodio Janez Janša.

Kako javljaju slovenski mediji, urednička ekipa zadužena za informativni program na javnoj televiziji, tako je, među ostalim, zabranila je emitiranje intervjua s predsjednikom UEFA-e Aleksandrom Čeferinom, vjerovatno zbog njegovih ranijih oštrih i kritičkih izjava na račun prijašnje vlade i njena postupanja u vrijeme pandemije covida-19, prenosi Hina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.