Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Oni kao hoće da se otcijepe, a mi im kao nedamo”: Šta će se desiti s Katalonijom?

katalonija

Katalonija je podijeljena po pitanju nezavisnosti – nakon proslave “independista” u Barceloni, održane su i masovne demonstracije u znak podrške ostanku Katalonije u Španiji, a, prema podacima policije, učestvovalo je više od 1,3 miliona ljudi.

Demonstranti su nosili veliki broj španskih i katalonskih zastava, odjekivala je pjesma i uzvici “Živjela Katalonija!” i “Živjela Španija!”.

Šef dopisništva američke medijske kuće ABC-a u inostranstvu Terry Moran navodi da su to Katalonci koji su protiv nezavisnosti i koji su zadovoljni kao Španci i smatraju da im domovinu otimaju “independisti” (independentistas).

Oni imaju punu podršku španskih vlasti.

Trenutno u Kataloniji postoje dvije suprotstavljene vlade i svaka tvrdi da ima legitimnu vlast.

Lokalne vlasti su u petak proglasile nezavisnost i insistiraju da predstavljaju suverenu državu Kataloniju.

Nacionalna Vlada u Madridu raspustila je lokalne vlasti u toj pokrajini, otpustila službenike, zaprijetila hapšenjem lidera i raspisala nove izbore za 21. decembar. Do sada su se obje strane uzdržavale od upotrebe sile.

Strategija Madrida da polako preuzima kontrolu nad regionom ohrabruje one
koji bi da ostanu u Španiji i oni možda predstavljaju većinu, ali ta dešavanja utiču na poslovno okruženje.

Stopa turizma je u padu i više hiljada firmi preselilo se iz Barselone zbog nestabilnosti u jednoj od najuspješnijih poslovnih zajednica u cijeloj Evropi.

Postoji i mogućnost od izbijanja nasilja, osjećanja su uzburkana i čast pokreta za nezavisnost je u pitanju.

Potreban je određeni pokazatelj da će Vlada Španije učiniti više od razbijanja romantičnog pokreta koji teži izgradnji nove države i da, umjesto toga, ponudi kompromis kojim bi odstranila zabrinutost koja je i dovela do sna o samostalnosti.

Ali, do sada, Španija je nudila samo bezuslovnu predaju i, dok se kriza produbljava, zabrinuti ostatak Evrope to posmatra.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk govorio je u ime mnogih kada je rekao da španske vlasti treba da iskoriste “snagu argumenta, a ne argument snage” kako bi Kataloniju vratile pod svoje okrilje.

Ukidanje autonomije u Kataloniji na ispitu

Špansko preuzimanje kontrole nad vladom u Kataloniji je na ispitu prvog radnog dana kada se očekuje reakcija državnih službenika na ukidanje autonomije, javlja Reuters. Španski premijer Mariano Rajoy je smijenio secesionističku vladu i raspisao izbore za 21. decembar.

Međutim, čelnici katalonske vlasti koji zastupaju odvajanje regije od Španije nisu prihvatili tu odluku tvrdeći da ih mogu smijeniti samo građani Katalonije. Separatističke grupe su pozvale državne službenike da se ne povinuju madridskim vlastima i dali su precizne instrukcije za oko 200.000 državnih službenika kako da se ponašaju. Od njihove reakcije će umnogome ovisiti kako će se kriza dalje razvijati.

Još uvijek nije poznato da li će smijenjeni zvaničnici danas doći u svoje urede i da li će ih policija nad kojom je, također, Madrid preuzeo kontrolu pokušati spriječiti u tome. List La Vanguardia objavio je da su visoki zvaničnici Katalonije napustili svoje urede.

Financial Times: Katalonija se uveliko razlikuje od zemalja bivše Jugoslavije