Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Patrijarh Irinej: Srbi očekuju pomoć od Rusije koja je stala na noge

irinej

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju sa vladikama i sveštenstvom u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Moskvi, podvorju Srpske pravoslavne crkve /SPC/, a u besjedi je istakao da su Srbi pomoć uvijek očekivali od bratskog ruskog naroda.

“Nas danas prisiljavaju da se udaljimo od naše majke Rusije. Nama je to nemoguće. Udaljavanje od Rusije, ruskog naroda, Ruske crkve za nas je udaljavanje samih od sebe, i mi to nikada nećemo prihvatiti, niti ćemo moći da razumijemo takve želje i takva očekivanja”, naglasio je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej je dodao da su Ruska crkva i ruski narod nada svih pravoslavnih, javio je Sputnjik.

“Radujemo se što je Rusija stala na svoje noge, radujmo se što je u Rusiji procvjetalo hrišćanstvo, onako kao što je uvijek bilo u Rusiji, i otuda su Ruska crkva i ruski narod nada svih pravoslavnih”, naglasio je patrijarh srpski.

On je istakao da Srbija računa na pomoć Rusije u odbrani svete srpske zemlje — Kosova i Metohije.

“Tamo se nalaze 1.300 srpskih crkava i manastira, zemlja koja je zalivena krvlju onih koji su je branili od drugih, tamo je rezidencija srpskih arhiepiskopa i patrijaraha. Danas hoće da nam to uzmu. Borimo se! Naša nada je prije svega u Gospoda i u Rusiju i očekujemo punu pomoć u odbrani te svete zemlje — Kosova i Metohije”, rekao je patrijarh Irinej.

Starješina Podvorja Srpske patrijaršije u Moskvi, vikarni episkop moravički Antonije podsjetio je da je delegacija Srpske pravoslavne crkve, koju predvodi patrijarh Irinej, doputovala u Moskvu na poziv patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila, povodom obilježavanja 100 godina od uspostavljanja Patrijaršije u Ruskoj pravoslavnoj crkvi i ustoličenja prvog patrijarha moskovskog i sve Rusije – Svetog Tihona.

U Hramu Svetih apostola Petra i Pavla, smještenom u istorijskom centru Moskve, okupili su se predstavnici srpske dijaspore i Rusi koji vole srpski narod i kulturu i koji redovno dolaze u srpsko Podvorje, koje je danas duhovni i kulturni rusko-srpski centar.

Osim brojnih vjernika, službi su prisustvovali i ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić, zamjenik predsjednika Odjeljenja Ruske pravoslavne crkve za spoljne crkvene poslove protojerej Nikolaj Balašov, zamjenik gubernatora Jevrejske autonomne oblasti Aleksej Kurenkov, zamjenik gradonačelnika Zvenigoroda Jevgenij Rižov i drugi.