Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Petogodišnji mandat

Petr Pavel položio zakletvu kao novi predsjednik Češke Republike

petr pavel

Pavel, socijalni liberal koji je vodio kampanju kao nezavisni kandidat i dobio podršku vlade desnog centra, prenio je poruku jedinstva nakon Zemana koji je ponio podjele sa sobom, i koji se povukao nakon deset godina na vlasti u srijedu

Petr Pavel, bivši načelnik češke vojske i visoki zvaničnik NATO-a, položio je u četvrtak zakletvu kako bi započeo svoj petogodišnji mandat predsjednika Češke Republike.

Pavel je na januarskim izborima pobijedio bivšeg populističkog premijera Andreja Babiša zbog obećanja da će tu centralnoevropsku državu čvrsto usidriti u Evropskoj uniji i NATO-u, što je zaokret od prethodnika Miloša Zemana koji je pokušao unaprijediti odnose s Rusijom i Kinom.

Pavel, socijalni liberal koji je vodio kampanju kao nezavisni kandidat i dobio podršku vlade desnog centra, prenio je poruku jedinstva nakon Zemana koji je ponio podjele sa sobom, i koji se povukao nakon deset godina na vlasti u srijedu.

Češki predsjednici nemaju mnogo svakodnevnih dužnosti, ali biraju premijere i čelnike centralnih banaka, imaju pravo glasa u vanjskoj politici, moćni su kreatori javnog mišljenja i mogu potaknuti vladu na politiku.

Pavel je u potpunosti podržao nastavak pomoći Ukrajini u njenoj odbrani od ruske invazije.

Podržao je i nastojanja da se ova centralnoevropska zemlja od 10,5 miliona stanovnika čvrsto zadrži u Evropskoj uniji i vojnom savezu NATO.

Također se zalaže za usvajanje eura, temu koju su uzastopne vlade držale u pozadini, i podržava istospolne brakove i druge progresivne politike.

Karijerni vojnik, Pavel se pridružio vojsci u komunističkim vremenima, odlikovan je francuskim vojnim krstom za hrabrost tokom održavanja mira u bivšoj Jugoslaviji 1990-ih, a kasnije je postao načelnik češkog generalštaba i postao predsjednik vojnog komiteta NATO-a tri godine prije odlaska u penziju u 2018., prenosi Reuters