Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić i Hoti u SAD-u

Početak dijaloga između Kosova i Srbije u Washingtonu

vucic

U Bijeloj kući kažu da, ono što je predsjednik Trump želio učiniti, jeste da vidi može li fokus na ekonomski razvoj i stvaranju radnih mjesta za mlade ljude, na neki način promijeniti dinamiku pregovora

Dijalog između Prištine i Beograda bit će nastavljen u četvrtak i petak u Bijeloj kući, pod okriljem Vijeća za nacionalnu sigurnost.

– Radujem se što ću ugostiti predsjednika Aleksandra Vučića i premijera Avdulaha Hotija u Bijeloj kući. Ovi važni razgovori će doprinijeti miru kroz gospodarsku saradnju. Posvećenost dijalogu dva čelnika donijet će beneficije i za Kosovo i Srbiju – izjava je savjetnika za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući Roberta O’ Briena, koju je postavio na Twitter.

Kosovo i Srbija potpisali su u januaru ove godine, uz posredovanje posebnog izaslanika predsjednika SAD-a Donalda Trumpa za dijalog između Prištine i Beograda Richarda Grenella i spomenutog Roberta O’ Briena, pismo namjere o osnivanju zračne linije između Beograda i Prištine – koja je u prekidu 21 godinu.

Ubrzo potom uslijedilo je i pismo namjere o razvoju željezničkog i cestovnog prometa. Sve se to događalo u vrijeme blokade dijaloga koji Kosovo i Srbija, pod okriljem Evropske unije, vode od 2011. godine.

Obustava razgovora trajala je od novembra 2018., kada su kosovske vlasti uvele carine na uvozne proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, pa sve dok novi kosovski premijer Avdulah Hoti, u junu, nije ukinuo tu mjeru, što je bilo pozdravljeno i u Washingtonu i u Brusselsu.

Pred početak razgovora između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija, održan je telefonski brifing za novinare s posebnim savjetnikom za beogradsko-prištinski dijalog, Richardom Grenellom koji je rekao da se neće razgovarati o razmjeni teritorija, a vjerojatni neće biti ni političkih razgovora.

– Fokus će biti na ekonomiji i implementaciji već postignutih prometnih sporazuma – rekao je.

Na pitanje kakva će biti uloga predsjednika Trumpa, odgovorio je da je predsjednik bio uključen u proces, odnosno da je on, kao savjetnik, na regularnoj bazi, razgovarao s predsjednikom o toj temi.

– Mi smo na neki način u zastoju kada su u pitanju politički razgovori i stalno govorimo o istim stvarima bez nekog napretka – kazao je.

U Bijeloj kući kažu da, ono što je predsjednik Trump želio učiniti, jeste da vidi može li fokus na ekonomski razvoj i stvaranju radnih mjesta za mlade ljude, na neki način promijeniti dinamiku pregovora, javlja Al Jazeera.

– Do sada, a prošlo je više od godinu dana, mi smo jedino bili fokusirani na gospodarsku normalizaciju, pokušavajući pronaći način da se politička pitanja stave u drugi plan, kako bi se stvorio trenutak za ekonomske teme. U tome smo, do sada, bili uspješni iako mediji nisu bili usredotočeni na tri povijesna sporazuma, uključujući prvi let između Beograda i Prištine u posljednju 21. godinu. Sporazum o tome je postignut, ali još uvijek nije implementiran. Još uvijek nismo u fazi da otpočnu komercijalni i putnički letovi, ali sporazum je postignut – pojasnio je ambasador Grenell koji je rekao da je bilo problema s prijelaznom vladom Kosova i s COVID-19.

Istakao je da su fokusirani jedino na implementaciju zračnih, cestovnih i željezničkih sporazuma koji su već postignuti i koji će im dopustiti ekonomski razvoj.

– U četvrtak ćemo nastaviti raditi na ova tri sporazuma te ćemo dodati niz drugih tema za razgovor koje će ojačati trgovinu te stvoriti uvjete za ekonomski razvoj i otvaranje poslova. Za mene su na početku važniji poslovni ljudi od političara zato što mislim da političari nisu uspješni. Političari su uglavnom neuspješni u pomicanju naprijed – istakao je.

Grenell je pojasnio i moguće pojavljivanje predsjednika Trumpa na razgovorima.

– Hoće li predsjednik ili neće fizički sudjelovati u razgovorima u četvrtak i petak, mislim da tek treba biti određeno. On je već sudjelovao s naše strane savjetima kako da pokrenemo stvar naprijed i kako da postavimo prioritete za ekonomske projekte – dodao je Grenell.

Američka vlada misli da dvije strane trebaju napraviti neki progres kako bi Sjedinjene Države bile u mogućnosti koristiti te mehanizme na uspješan način.

– Problem je što svi izvana govore jedino o političkim pitanjima. To je problem. Što će Rusi kazati, što će kazati Ujedinjeni narodi… Ništa od toga nije važno ljudima u regiji koji nemaju posao – rekao je Richard Grennell u razgovoru s novinarima.

Na pitanje hoće li se razgovarati o međusobnom priznavanju, posebni Trumpov izaslanik je rekao da će o tome razgovarati u četvrtak.

– Mislim da je ono što je rekao predsjednik Vučić upravo ono što sam rekao u prvom odgovoru, a to je – ko zna što će se dogoditi u petak? Treba tek vidjeti žele li obje strane okrenuti stranicu i privući američka i evropska ulaganja. Mislimo da će ekonomski razvoj riješiti političke probleme. Mi nemamo nikakav tajni plan – rekao je na kraju Richard Grenell, posebni izaslanik predsjednika Trumpa za dijalog između Prištine i Beograda, javlja Al Jazeera.