Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poljaci novim potezom razbjesnili Ruse: “Ovo prerasta u antagonizam”

Kaliningrad

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je odmah reagirao navodeći kako se ne radi više o rusofobiji već da se u Poljskoj događaju “procesi koji su na granici ludila”

Ruski naziv Kalinjingrada u istoimenoj ruskoj eksklavi između Poljske i Litvanije, nestaje s mapa i iz zvaničnih poljskih dokumenata i bit će zamijenjen starim poljskim nazivom tog grada – Krolewiec, objavila je Vlada u Varšavi, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Navodeći preporuku državne Komisije za nazive, poljski ministar za razvoj Waldemar Buda rekao je kako će Kalinjingrad ponovo imati svoj stari poljski naziv Krolewiec za historijski i pruski grad Koenigsberg.

“Ne želimo rusifikaciju Poljske i odatle naša odluka da Kalinjingrad i njegovu oblast nazovemo po našem jeziku”, rekao je ministar Buda u zvaničnom saopćenju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je odmah reagirao navodeći kako se ne radi više o rusofobiji već da se u Poljskoj događaju “procesi koji su na granici ludila”.

“To ne donosi ništa dobro za Poljsku, to nije samo neprijateljsko djelovanje, već antagonizam”, rekao je Peskov.

Od Germana do Sovjeta

Grad koji je osnovan 1255, sve do 4. jula 1946. bio je poznat po germanskom imenu Koenigsberg (poljski Krolewiec). Tokom historije je bio značajan administrativni centar više država i oblasti, počev od Države Teutonskog reda, preko Pruskog vojvodstva i Prusije, pa do njemačke pokrajine Istočne Pruske.

Poslije Drugog svjetskog rata taj grad je ušao u sastav Sovjetskog Saveza kao Kalinjingrad u čast sovjetskog revolucionara i državnika Mihaila Kalinjina.

“Činjenica da je velikom gradu blizu naše granice dato ime Kalinjina, kriminalca suodgovornog za odluku o masovnom pogubljenju poljskih zvaničnika u Katinu 1940, budi u Poljskoj negativna osjećanja”, rekao je ministar Buda.