Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ujedinjene nacije

Postupanje talibana prema ženama može se smatrati zločinom protiv čovječnosti

afganistan zene yt

Talibani su preuzeli vlast od vlade koju podržava Zapad u augustu 2021. Oni kažu da poštuju prava žena u skladu sa svojim tumačenjem islamskog zakona

Postupanje talibana prema afganistanskim ženama i djevojčicama, uključujući njihovo isključenje iz parkova i teretana, kao i škola i univerziteta, može predstavljati zločin protiv čovječnosti, izjavila je u petak grupa stručnjaka UN-a.

Procjena specijalnog izvjestitelja UN-a za Afganistan Richarda Bennetta i devet drugih eksperata UN-a kaže da postupanje prema ženama i djevojčicama može predstavljati “rodni progon” prema Rimskom statutu čiji je Afganistan potpisnik.

Odgovarajući na ocjenu, glasnogovornik talibanskog ministarstva vanjskih poslova Abdul Qahar Balkhi rekao je: “Trenutno kolektivno kažnjavanje nevinih Afganistanaca sve u ime prava žena i jednakosti predstavlja ratne zločine i zločine protiv čovječnosti”.

Stručnjaci UN-a su u saopćenju rekli da je zatvaranje žena u njihove domove “ravno zatvoru”, dodajući da će vjerovatno dovesti do povećanog nivoa nasilja u porodici i problema sa mentalnim zdravljem. Stručnjaci su naveli hapšenje ovog mjeseca aktivistkinje Zarife Yaqobi i četvorice njenih muških kolega.

Oni ostaju u pritvoru, prenosi Reuters.

Talibani su preuzeli vlast od vlade koju podržava Zapad u augustu 2021. Oni kažu da poštuju prava žena u skladu sa svojim tumačenjem islamskog zakona.