Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Povećana opasnost za planinare u slovenskim planinama, troje stradalih

slovenija-planine

U nesrećama u slovenskim planinama u zadnja četiri dana život su izgubile tri osobe, a više ih je ozlijeđeno, zbog čega su policija i gorska služba spašavanja u ponedjeljak upozorile ljubitelje uspona na sniježne vrhove da poduzmu sve mjere opreza.

U planinama je snijeg, a za vikend je došlo i do temperaturne inverzije, zbog čega je obvezno potrebno imati zaštitnu kacigu, dereze te lavinsku sondu.

Statistika nesreća u visokogorju govori da su okliznuće i padanje kamenja među glavnim uzrocima nesreća, a tako je bilo i ovog vikenda, kazao je u ponedjeljak za televizijsku postaju POP-TV Brane Povše, predsjednik Gorske službe spašavanja za područje Celja, gdje je zabilježen jedan od smrtnih slučajeva zadnjih dana.

U planinarskom savezu upozoravaju da je u planine u sadašnjim prilikama potrebno ići dobro pripremljen i informirati se o tome koje su planinarske kuće otvorene, a da je uz kacigu u opremi svakako imati i aluuminijsku lopatu te sondu za slučaj opasnosti od lavine, čime se može u traganju pomoći spasiocima.

Problem je ovih dana temperaturna inverzija koja dovodi do kotrljanja kamenja i odrona snijega, a česta je i opasnost otklizavanja na zaleđenim liticama, što je također jedan od glavnih uzroka stradavanja u planinama zimi.