Biarritz

Protestni marš protiv G7 protekao mirno, bez hapšenja i incidenata

g7 protesti5

Policija je saopštila da nisu prijavljena hapšenja ili incidenti tokom subotnjeg marša od iz Hendayea u Francuskoj do Iruna u Španiji

Marš protiv samita G7 protekao je i završio mirno, nakon što je hiljade aktivista, koji su krenuli iz jugozapadne Francuske pod jakim osiguranjem prešlo u Španiju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Regionalna policija saopštila je da nisu prijavljena hapšenja ili incidenti tokom subotnjeg marša od iz Hendayea u Francuskoj do Iruna u Španiji.

Iz policije su procijenili da je u maršu učestvovalo oko 9.000 ljudi.

Demonstranti su došli iz različitih zemalja kako bi zahtijevali odlučniju akciju u borbi protiv klimatskih promjena, postizanje sporazuma o slobodnoj trgovini, te protestovali protiv sve većih nejednakosti u svijetu. Neki od demonstranata su nosili maske koje su predstavljale lidere zemalja G7, koji će danas u obližnjem Biarritzu održati samit.

“Previše je nejednakost u današnjem svijetu i tu sam da bih mirno demonstrirao protiv G7 i kako bih poručio liderima da ne idu u dobrom smjeru kada je riječ o klimatskim promjenama, ali i drugim pitanjima“, kazao je 30-godišnji demonstrant Gael Gilles.