Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Specijalni sud

Ramush Haradinaj se u Hagu branio šutnjom

haradinaj3

Zaključio je i da dešavanja u vezi Specijalnog suda nisu prosta, jer je on bio prinuđen da podnese ostavku i da je zemlja prinuđena da ide na izbore u momentu kada su na redu trebale biti neke druge teme

Premijer Kosova u ostavci i jedan od bivših komanadanta Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramush Haradinaj danas se u Hagu pojavio pred Specijalnim sudom za ratne zločine na Kosovu u svojstvu osumnjičenog i branio se šutnjom, javlja Anadolu Agjency (AA).

Haradinaj je nakon izvjave date Specijalizovanom tužilaštvu rekao da je prihvatio pravni savjet da uopšte ne odgovara na postavljena pitanja i da je ovim pojavljivanjem izvršio svoje obaveze prema sudu.

“Danas sam odgovorio pozivu Specijalnog suda kao osumnjičeni. Iskoristio sam zakonsko pravo da šutim. Ovime sam završio svoje obaveze. Nisu mi dali konkretne informacije, ali pričalo se o mojoj ulozi u ratu”, izjavio je Haradinaj novinarima ispred zgrade Specijalnog suda u Hagu.

On je kazao i da mu je Tužilaštvo reklo da prema zakonu ne moraju da mu daju nikakva dodatna objašnjenja. Ponovio je da je ostavku na mjesto premijera podneo kako bi se pred Specijlnim sudom pojavio kao građanin Kosova, a ne kao premijer.

Haradinaj je istakao da će nastaviti da se bavi politikom kao i do sada, ali da će uvek poštovati zakon i svoju državu. Poručio je da će ostati odan i svojoj politici.

“Mi smo za dijalog bez uslovljavanja, mi smo za sporazum o priznanju sa Srbijom i tržište za priznanje, a ne neke druge formule koje su neprihvatljive za Kosovo”, kazao je Haradinaj.

Dodao je i da će se odazvati pozivu na konsultacije oko vanrednih izbora ukoliko ga pozove predsjednik Kosova Hashim Thaci. Zaključio je i da dešavanja u vezi Specijalnog suda nisu prosta, jer je on bio prinuđen da podnese ostavku i da je zemlja prinuđena da ide na izbore u momentu kada su na redu trebale biti neke druge teme.

Haradinaju, koji je bio komandant Operativne zone OVK-a za Dukađin, u Haškom sudu dva puta se sudilo za ratne zločine i oba puta je bio oslobođen.

Pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu danas se pojavio i član Glavnog štaba Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i njen bivši portparol, Jakup Krasniqi. Prema podacima Udruženja veterana OVK-a, od januara meseca ove godine od kada je Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu počelo sa slanjem poziva na razgovore, do danas je pozvano oko 40 osoba, bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova.

Specijalizovana vijeća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova dio su sudskog sistema Kosova. Veća se osnivaju na svakom nivou sudskog sistema Kosova. Formirana su na osnovu Ustavnog amandmana i Zakona koje je usvojila Skupština Kosova radi vođenja suđenja o navodima iz Izveštaja Saveta Evrope iz 2011 koja obuhvataju teška kršenja međunarodnog prava.

Specijalizovana veća Kosova imaju mandat i nadležnosti koja se tiču određenih zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i drugih krivičnih dela prema kosovskom zakonodavstvu koja su navodno počinjena između 1. januara 1998. i 31. decembra 2000. Specijalizovana vijeća imaju sjedište u Holandiji, u Hagu, a u njima rade međunarodne sudije, tužioci i ostalo osoblje.