Globus

odluka vlade

Raste broj zaraženih u Sloveniji, nošenje maski je ponovo obavezno

27/06/2020

S novim podacima iz zadnja 24 sata broj aktivno zaraženih povećao se na 80, a broj potvrđenih zaraza od početka epidemije na 1572, nakon izvedenih ukupno skoro 100 tisuća testova

U Sloveniji su u zadnja 24 sata na koronavirus bile testirane 878 osoba, pri čemu je zaraza potvrđena kod njih 14, objavila je u subotu slovenska vlada.

Tako velik dnevni skok novih zaraza nije zabilježen još od 24. travnja, kad ih je bilo 15, prenosi Hina slovenske medije.
Po dva nova slučaja potvrđena su u Ljubljani, Kopru, Pivki, Straži, a po jedna infekcija u Velenju, Sežani, Hrastniku, Kočevju i Medvodama, dok je jedna zaraza potvrđena kod stranog državljanina.

S novim podacima iz zadnja 24 sata broj aktivno zaraženih povećao se na 80, a broj potvrđenih zaraza od početka epidemije na 1572, nakon izvedenih ukupno skoro 100 tisuća testova.

Trenutno se u bolnici od covida-19 liječi 8 osoba, od čega jedna treba intenzivnu njegu. Novi smrtnih slučajeva nije bilo, pa broj umrlih među zaraženima ostaje 111, potvrdila je slovenska vlada.
Njezin glasnogovornik za koronakrizu Jelko Kacin upozorio je na svom službenom Twitteru da je širenje koronavirusa u Sloveniji posljednjih dana zabrinjavajuće.

“Izvješće Instituta za javno zdravlje o zabrinjavajućem širenju covida-19 u Sloveniji predstavlja upozorenje. Jučerašnji pozitivni testovi na koronavirus su potvrda da se ljudi preslabo pridržavaju naputaka o održavanju socijalne distance od 1,5 metra, a to je bitna mjera u borbi s virusom.

Zbog povećanja novih slučajeva u Sloveniji, ali i obližnjim državama, slovenska vlada uvela je ovaj tjedan ponovnu obvezu nošenja maski u zatvorenim prostorima i javnom prijevozu, a pri odlasku u inozemstvo u države sa sličnom epidemiološkom situacijom preporuča opreza i uvid u lokalnu epidemiološku situaciju prije putovanja.

Slovenski epidemiolozi u četvrtak su ponovili da Hrvatska unatoč naglom povećanju zaraza u posljednje vrijeme i dalje ostaje epidemiološki sigurna za slovenske turiste, među ostalim i zato jer su nova žarišta izvan jadranskih destinacije koja Slovenci najčešće posjećuju.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.