Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vođa wagnerovaca

Rusija vratila Prigožinu 10 milijardi rubalja i pet zlatnih poluga

jevegenij prigozin
Foto: Twitter

Gotovina i zlato su predani Prigožinovom vozaču, dok je sam Prigožin prisustvovao zatvorenom sastanku u Moskvi u nedjelju

Ruske vlasti vratile su 10 milijardi rubalja šefu Wagnera Jevgeniju Prigožinu koji se trenutno nalazi u egzilu. Radi se o novcu koji je zaplijenjen u policijskim racijama tokom prošlomjesečne oružane pobune vagnerovaca.

Policija je u Sankt Peterburgu zaplijenila veliku svotu novca, ali i pet zlatnih poluga, prilikom upada u nekretnine povezane s Prigožinom.

Istraga protiv Prigožina

Pretresi su provedeni u sklopu istrage o pobuni vođe Wagnera. Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin je na kraju pristao odbaciti optužbe, u zamjenu za to da šef plaćenika odustane od pobune i ode u susjednu Bjelorusiju.

Prema nezavisnom ruskom mediju Fontanka, policija je vratila gotovinu i zlato, procijenjeno na “nekoliko tona”.

Gotovina i zlato su predani Prigožinovom vozaču, dok je sam Prigožin prisustvovao zatvorenom sastanku u Moskvi u nedjelju. Dok su vagnerovci marširali na rusku prijestolnicu, šef Wagnera je izjavio da je zaplijenjena gotovina bila namijenjena za isplatu plaća njegovim borcima i materijalnu naknadu porodicama poginulih plaćenika.

Šta je zaplijenjeno?

U prvim izvještajima policija je zaplijenila 4 milijarde rubalja iz parkiranog kombija, a naknadno je zaplijenjeno još 6 milijardi rubalja, pri čemu su te novčanice bile pakirane u 80 kartonskih kutija iz drugog kombija.

Fontanka piše kako su oba kombija viđena na svojim originalnim parkirnim mjestima u ponedjeljak navečer.