Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"60 minuta"

Ruski pukovnik: Cijeli svijet je protiv nas, čak i ako to ne želimo priznati

New Project – 2022-05-17T202638.194

Ostali gosti u studiju šutjeli su. Čak je i voditeljica Olga Skabeyeva, inače žestoka i glasna u svojoj odbrani Kremlja, djelovala neobično prigušeno

Glavni ruski mediji nude pogled na ukrajinski rat koji se razlikuje od bilo čega što se vidi izvan zemlje. Za početak, oni to niti ne zovu ratom. No, sudeću prema posljednjem izdanju vodećeg talk show na državnoj televiziji “Rossia 1”, slika situacije u Ukrajini Rusima bi mogla postati “malo” drugačija.

Naime, u pitanju je emisija “60 minuta”, koji ide dva puta dnevno na ruskoj državnoj televiziji, koja je zapravo studijska rasprava koja promoviše stavove Kremlja o apsolutno svemu, uključujući i o takozvanoj “specijalnoj vojnoj operaciji” predsjednika Putina u Ukrajini.

Kremlj i dalje drži da ruska ofanziva ide prema planu.

No, u ponedjeljak navečer, jedan od gostiju Putinove promotorke Olge Skabeyeve bio je i Mihail Khodarenok, vojni analitičar i penzionisani pukovnik, koji je “naslikao sasvim drugačiju sliku” trenutne situacija u kojoj se Rusija nalazi.

Upozorio je da će se “situacija [za Rusiju] očito pogoršati” jer Ukrajina dobije dodatnu vojnu pomoć od Zapada i da “ukrajinska vojska može naoružati milion ljudi”.

“Ne bi trebali uzimati ‘informativne sedative’. Čujete izvještaje kako je ukrajinska vojska pred morlanim slomom… Da im je raspoloženje navodno blizu kritičnog. To jednostavno nije tačno”.

Osvrćući se na ukrajinske vojnike, istaknuo je:

“Želja za odbranom svoje domovine itekako postoji. Konačnu pobjedu na bojnom polju određuje visok moral vojnika koji prolijevaju krv za ideje za koje su se spremni boriti.”

“Najveći problem s vojnom i političkom situacijom [Rusije],” nastavio je, “jeste da smo u potpunoj političkoj izolaciji i da je cijeli svijet protiv nas, čak i ako to ne želimo priznati. Moramo to riješiti”.

“Situacija se ne može smatrati normalnom kada je protiv nas koalicija od 42 zemlje i kada su naši resursi, vojno-politički i vojno-tehnički, ograničeni.”

Ostali gosti u studiju šutjeli su. Čak je i voditeljica Olga Skabeyeva, inače žestoka i glasna u svojoj odbrani Kremlja, djelovala neobično prigušeno.

Istup Khodarenoka može se podvesti pod onu “rekao sam vam”. Naime, pišući u ruskoj Independent Military Review još u februaru, prije nego što je Moskva napala Ukrajinu, analitičar je kritikovao “entuzijastične jastrebove i prenagljene kukavice” zbog tvrdnji da bi Rusija lako dobila rat protiv Ukrajine.

Njegov tadašnji zaključak: “Oružani sukob s Ukrajinom nije u nacionalnim interesima Rusije.”

Kritike u štampi su jedna stvar. Ali na TV-u – za milionsku publiku – to je potpuno drugi nivo. Kremlj je dao sve od sebe da kontroliše informacijski krajolik u Rusiji: zatvorio je sve nezavisne ruske izvore vijesti i osigurao da televizija – glavno oruđe u Rusiji za oblikovanje javnog mnijenja – šalje poruku.

Rijetkost je čuti tako realističnu analizu događaja na ruskoj televiziji kakavu je dao pukovnik Khodarenok.

Ključno je pitanje, šta se dogodilo u “60 minuta”? Je li ovo bio spontan, nepotaknut i neočekivani poziv za buđenje koji se provukao kroz mrežu?, pita se Steve Rosenberg, urednik BBC.

Ili se radilo o unaprijed planiranom naletu stvarnosti kako bi se ruska javnost pripremila na negativne vijesti o napretku “specijalne vojne operacije”?