Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RSE

Sjedinjene Američke Države obilježavaju dvije decenije od terorističkog napada

11. septembar – obiljezavanje teroristickog napada-pixsell

Američki predsjednik Joe Biden je rekao da su “mračnije sile ljudske prirode – strah i ljutnja, ogorčenost i nasilje nad muslimanskim Amerikancima, pravim i vjernim sljedbenicima miroljubive religije” narušile, ali ne i slomile američko jedinstvo

Minutom šutnje u 8:46 ujutru po lokalnom, 14:46 po srednjeevropskom vremenu vremenu 11. septembra, kada je prvi avion udario u Svjetski trgovinski centar u Njujorku, počela je ceremonija obilježavanja dvije decenije od terorističkog napada na Sjedinjene Američke Države u kojem je život izgubilo 2.977 ljudi.

Ovo je prvi od šest minuta šutnje kojima se obilježavaju svi napadi tog 11. septembra 2001. godine na SAD.

Drugi minut šutnje održan je u 9:03 po lokalnom vremenu i označio je trenutak kada je drugi avion udario u južnu kulu STO-a, prenosi RSE.

Treći minut šutnje bio je u 9:37 po lokalnom vremenu, a obilježio je trenutak kada je treći avion udario u zgradu Pentagona. U napadu je ubijeno 125 ljudi i uništeno je zapadno krilo zgrade.

Minut šutnje u 9:59 po lokalnom, odnosno 15:59 po srednjeevropskom vremenu podsjetio je na trenutak kada se srušila južna kula Svjetskog trgovinskog centra.

Peti minut šutnje obilježen je u 10:03, u vrijeme kada se oteti avion Flight 93 srušio u blizini Šenksvila u Pensilvaniji. Kako piše BBC, vjeruje se da su otmičari planirali da njime napadnu Kapitol u Vašingtonu, ali su se putnici pobunili.

Foto: MIKE SEGAR/Newscom/PIXSELL

Posljednji, šesti minut šutnje održan je u 10:28 po lokalnom, 16:28 po srednjeevropskom vremenu obilježavajući trenutak kada se srušila sjeverna kula Svjetskog trgovinskog centra.

U Šenksvilu su u znak sjećanja zvonila zvona i u toku je ceremonija sjećanja na žrtve.

Nakon prvog minuta, počelo je čitanje imena nastradalih.

Obilježavanju godišnjice kod memorijala u Njujorku prisustvuju i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) sa prvom damom Džil Bajden (Jill Biden), te bivši predsjednici SAD Barakom (Barack) Obamom i Džordžom Bušom, kao i nekoliko državnih lidera.

Američki predsjednik je pozvao dan ranije u video poruci na nacionalno jedinstvo, povodom 20. godišnjice terorističkih napada.

“Poštujemo sve one koji su rizikovali i dali svoje živote u minutima, satima, mjesecima i godinama nakon toga”, rekao je Bajden u šestominutnoj video poruci u kojoj je odao poštu poginulima u napadima.

Rekao je da su “mračnije sile ljudske prirode – strah i ljutnja, ogorčenost i nasilje nad muslimanskim Amerikancima, pravim i vjernim sljedbenicima miroljubive religije” narušile, ali ne i slomile američko jedinstvo.

“Naučili smo da je jedinstvo jedna stvar koja nikada ne smije da se slomi”, dodao je on.

Teroristički napad na Svjetski trgovinski centar u Njujorku i zgradu Pentagona u Vašingtonu je izvršen otetim avionima.

Zgrada Pentagona je znatno oštećena, a dva tornja visine 410 metara u njujorškoj poslovnoj četvrti Menhetn su potpuno srušena. Optuživši Osamu Bin Ladena, lidera militanata Al-Kaide koji se krio u Avganistanu, za organizovanje napada, SAD su 7. oktobra počele bombardovanje Avganistana.

Bombardovanje se pretvorilo u najduži američki rat iz koga su se Amerikanci konačno povukli prije nešto manje od dvije nedjelje.