Globus

Stigla prva pošiljka

Slovenija će pričekati mišljenje EMA-e o vakcini Johnson&Johnson

14/04/2021

U Sloveniji su zadnja 24 sata uz pet smrtnih slučajeva potvrđene 1.233 zaraze koronavirusom, uz 23,2 posto pozitivnih testova, no 11-odnevni lockdown, koji je trajao do kraja prošle sedmice, dao je rezultate u stišavanju trećeg vala epidemije

Slovenija će pričekati mišljenje Europske agencije za lijekove o vakcini Johnson&Johnson, čija je prva pošiljka već stigla, a oko vakcine AstraZenece ostaje dosadašnja strategija i zaključak da se radi o sigurnom i učinkovitom cjepivu za sve starije od 18 godina, navode u srijedu epidemiolozi.

Epidemiologinja Marta Grgič Vitek kazala je da je pristigla pošiljka cjepiva Johnson&Johnson trenutno “u karanteni” te da, iako stvar još nije definitivno riješena, vjerovatno će se na njegovu primjenu čekati mišljenje Europske agencije za lijekove (EMA).

U vezi sa AstraZenecom i mogućim promjenama u strategiji korištenja, na što su se odlučile i pojedine zemlje u Europi, rekla je da za sada ostaje postojeća stategija, uz stajalište da se radi o sigurnom i učinkovitom cjepivu primjerenom za svu populaciju iznad 18. godine starosti, prenosi Hina.

Američka agencija za lijekove u utorak je zatražila privremeni prekid vakcinacije Johnson&Johnson vakcinom zbog pojave slučajeva zgrušavanja krvi, a kompanija je saopćila da će zaustaviti uvođenje vakcina u Europi. S obzirom da ove sedmice počinje distribucija te vakcine u Europi, Europska agencija za lijekove zatražila je hitne konsultacije s proizvođačem.

U Sloveniji su zadnja 24 sata uz pet smrtnih slučajeva potvrđene 1.233 zaraze koronavirusom, uz 23,2 posto pozitivnih testova, no 11-odnevni lockdown, koji je trajao do kraja prošle sedmice, dao je rezultate u stišavanju trećeg vala epidemije.

Uz održavanje pozitivnog trenda blagog pada novih slučajeva do ljeta bismo epidemiju mogli zaustaviti, kazao je na konferenciji za novinare Leon Cizelj, istraživač iz znanstvenog instituta “Jožef Štefan”, ustanove koja radi projekcije za vladu.

Reprodukcijski broj širenja zaraza je s 1,2, koliki je bio pred lockdown, sada sveden na jedan. Od hiljadu sada novozaraženih u jednom danu, 60 će ih nažalost završiti u bolnici, od čega 15 na intenzivnom odjelu zbog težeg oblika bolesti, a pet od njih će preminuti, upozorio je Cizelj.

Prema podacima slovenske vlade, u bolnicama je trenutno 622 oboljelih, od čega 154 na intenzivnim odjelima, a incidencija potvrđenih slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika u dvije sedmice smanjena za 15 posto.

U Sloveniji je do sada cjepivo protiv Covida-19 dobilo 195.000 stanovnika ili 16 posto populacije, a 6 posto je dobilo obje doze vakcine, navode stručnjaci iz Nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ).

Očekuje se da će se tempo imunizacije ubrzati i da će se do početka maja, nakon što su većinom vakcinisane najstarije kategorije stanovništva, vakcinisati i “najmanje 50 posto” ljudi starih od 65 do 69 godina.

Što se tiče neželjenih učinaka vakcinisanih, njih je kod oko 216.000 vakcinisano Pfizerovom vakcinom prijavljeno 2.386, a kod 4.100 vakcinisanih Modernom bilo je 56 takvih pojava.

Vakcinu AstraZenece primilo je oko 100.000 ljudi, a prijavljena su 1.592 slučaja nuspojava ili oko 1,5 posto.

Ozbiljnijih neželjenih učinaka, kao što su venske tromboze ili plućne embolije, kod vakcinisanja Pfizerom u Sloveniji je bilo 32 slučaja ili 1,3 posto, kod Moderne je zabilježen i prijavljen samo jedan slučaj, a kod AstraZenece 16 slučajeva.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.