Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Razmatraju dodatne restrikcije

Španija zabilježila najviši broj zaraženih od početka pandemije

Madrid_zatvaranje_korona_Flickr (1) FENA

Za nagli rast broja zaraženih uglavnom se krivi omikron varijanta koronavirusa

Španija se suočava s najvišom cifrom zaraženih od koronavirusa, dok su neke regije objavile da razmatraju dodatne restrikcije u društvenom životu uoči kraja godine.

U ažuriranim pandemijskim ciframa po prvi put u četiri dana, zdravstvene službe su javile o 214.619 novozaraženih u ponedjeljak navečer, povisujući 14-dnevnu stopu zaraženih na rekordni nivo u pandemiji na 1.206 novih slučajeva na 100.000 stanovnika. Na vrhuncu januarskog vala, koji je do sada bio period s najvećim brojem zaraženih ljudi u Španiji, ta cifra je iznosila 900 zaraženih na 100.00 ljudi.

Za nagli rast broja zaraženih uglavnom se krivi omikron varijanta koronavirusa, za koju naučnici tvrde da se širi brže od ostalih sojeva, iako je broj zaraženih pacijenata kojima je potrebna bolnička njega proporcionalno manji nego u prethodnim valovima. Zvanični podaci pokazuju da je 7,5 posto bolničkih kreveta i 18 posto jedinica intenzivne njege korišteno za liječenje pacijenata od COVID-19.

Vlasti su javile o 120 preminulih od 23. decembra.

U reakciji na nagli rast broja zaraženih, neke španske regije sada razmatraju restrikcije kojima su se protivile do prije samo sedmicu dana, kada su vlasti su uvele obavezno nošenje maski na otvorenom.

Sjeverne regije Navarra, Aragón i Cantabria, između ostalih, sada limitiraju noćni život, uvodeći policijski sat ili razmatrajući limite na okupljanje članova raznih domaćinstava, prenosi AP.