Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrdili i Rusi

Stižu snimci: Partizani na tenkovima upali u Rusiju, traju žestoke borbe

partizani
Foto: Screenshot/X

Izvještaji o žestokim borbama potvrdio je i Ilja Ponomarev, ruski opozicionar i bivši zastupnik u Državnoj dumi.

Borci Legije Sloboda Rusiji, Ruski dobrovoljački korpus i Sibirski bataljon izvijestili su da su ušli u pograničnu teritoriju Rusije. Na društvenim mrežama se šire snimci navodnih borbi na kojima se čuju pucnjava i eksplozije.

Izvještaji o žestokim borbama potvrdio je i Ilja Ponomarev, ruski opozicionar i bivši zastupnik u Državnoj dumi.

Ruski partizani tvrde kako su preuzeli kontrolu nad pograničnim mjestom Lozova Rudka u Belgorodskoj oblasti, a trenutno se vode borbe u selu Tetkino u Kurskoj oblasti.

“Eto, konačno smo kod kuće. Kao što smo obećali, donosimo slobodu i pravdu našoj ruskoj zemlji”, stoji u objavi Sibirskog bataljona na Telegram kanalu.

“Ranije smo rekli da neće biti moguće svrgnuti zločinački diktatorski režim u Ruskoj Federaciji mirnim putem. On se može eliminirati samo oružjem u rukama. Počeli smo ispunjavati svoje obećanje. Nastavljaju se žestoke borbe na području Ruske Federacije”, dodali su.

Guverner Kurske oblasti Roman Starovojt priopćio je kako je diverzantsko-izviđačka skupina pokušala prodrijeti na područje u blizini sela, ali je napad odbijen.

“Bio je pokušaj proboja diverzantsko-izviđačke grupe, čula se pucnjava, ali nije došlo do proboja”, naveo je.

Dodao je kako su ukrajinske snage tijekom upada partizana granatirale selo, pri čemu je jedna osoba ranjena. “Nažalost, ima žrtava. Lokalni stanovnik je ranjen, pružena mu je potrebna pomoć”, objavio je na Telegramu.

Zračna uzbuna je još uvijek na snazi u Kurskoj oblasti.

Rusi: Ubili smo do 60 terorista

O svemu se oglasilo i rusko Ministarstvo odbrane. Tvrde kako su oružane snage Ruske Federacije, zajedno s FSB-om, osujetile pokušaj Kijeva da izvrši proboj na pogranični teritorij u Belgorodskoj i Kurskoj oblasti.

Kažu kako su osujetili ukrajinske napade na područje Belgoroda iz tri pravca. “Oko 3 sata ujutro po moskovskom vremenu, nakon intenzivnog granatiranja civilnih ciljeva, ukrajinske terorističke formacije su uz potporu tenkova i borbenih oklopnih vozila pokušale upasti na teritoriju Rusije istovremeno iz tri pravca”, stoji u saopćenju.

“Neprijatelj je bio gađan avijacijom, raketnim snagama i artiljerijom. Kao rezultat aktivnih akcija jedinica koje pokrivaju državnu granicu Zapadnog vojnog okruga i graničara, terorističke formacije kijevskog režima su, pretrpjevši značajne gubitke, odbačene. Stradalo je do 60 ukrajinskih terorista. Uništeno je pet tenkova i oklopni transporter”, dodaje se.

Vojni bloger: Neprijatelj nije uspio probiti odbranu

Ruski vojni bloger War Gonzo tvrdi kako su se naoružane skupine u kamionetima, uz podršku minobacačke i topničke vatre, pokušale probiti u Rusiju. Kaže kako su na prilazu granici identeficirali nekoliko neprijateljskih tenkova koji su ispaljivali vatru tijekom pokušaja juriša.

“Prema mojim informacijama, neprijatelj nije uspio probiti crtu obrane niti postići druge opipljive taktičke uspjehe. U tijeku su borbe”, isdtaknuo je. Napomenuo je kako je udar pokrenut iz sela Odnorobovka u Harkivskoj oblasti i da je u njemu sudjelovalo oko 50 ljudi.

Glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne službe (GUR) Andrij Jusov napomenuo je da su sporne postrojbe sastavljene od ruskih državljana.

“Oni na području Ruske Federacije djeluju potpuno autonomno, neovisno, ispunjavajući svoje društveno-političke programske zadatke. Uostalom, ovo nisu prvi takvi postupci ovih struktura i organizacija na tom području”, izjavio je.

Ruski mediji i rusko ministarstvo digitalnog razvoja javljaju da su brojne elektronsk e usluge u Belgorodskoj oblasti trenutno nedostupne zbog kibernetičkih napada. Legija Sloboda Rusiji podijelila je snimku koja navodno prikazuje uništavanje ruskog oklopnog transportera u Belgorodskoj oblasti, prenosi Index.