Globus

odlazeći predsjednik

Trump prvi put javno priznao poraz: Ovo je trenutak za ozdravljenje i pomirenje

08/01/2021

Trump je osudio nasilje rekavši da su izgrednici "oskvrnuli sjedište američke demokratije"

Američki predsjednik Donald Trump rekao je sinoć da sada svoju pozornost okreće glatkom i urednom prijenosu vlasti, nakon što je Kongres potvrdio izbornu pobjedu demokrata Joea Bidena.

“Kongres je potvrdio rezultate. Nova administracija bit će inaugurirana 20. januara. Ja sam sada usredotočen na to da osiguram glatku, urednu i besprijekornu primopredaju vlasti. Ovo je trenutak za ozdravljenje i pomirenje”, rekao je Trump u videoporuci objavljenoj na Twitteru dan nakon što su njegovi pristaše upali u Kapitol pokušavajući spriječiti potvrdu Bidenove pobjede.

Trump je osudio nasilje rekavši da su izgrednici “oskvrnuli sjedište američke demokratije”.

Oni koji su počinili nasilje ne predstavljaju našu zemlju, a oni koji su prekršili zakon platit će, rekao je Trump.

“Služiti vam kao predsjednik bila mi je najveća čast u životu”, ističe Trump u videu.

“A svim svojim divnim pristašama poručujem: znam da ste razočarani, ali želim da znate da naše nevjerojatno putovanje tek počinje.”

Pence se protivi primjeni 25. amandmana

Trumpova izjava uslijedila je nakon poziva vodećih demokrata, predsjednice Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi i vođe demokrata u Senatu Chucka Schumera potpredsjedniku Mikeu Penceu i Trumpovu kabinetu da primijene 25. amandman kojim bi se predsjednika odmah uklonilo s dužnosti.

Pelosi je rekla kako je potrebno odmah maknuti Trumpa s položaja jer je opasan po američku demokraciju.

Pozivajući Pencea da primijeni 25. amandman Schumer je napomenuo da bi, u protivnom, predsjednikovu smjenu trebao pokrenuti Kongres.

Ne dogodi li se to, Pelosi je najavila da će najvjerovatnije sazvati Zastupnički dom kako bi pokrenuo postupak opoziva predsjednika zbog njegove uloge u neredima u srijedu, u kojima je poginulo pet osoba, među kojima i kapitolski policajac.

Američki potpredsjednik Mike Pence protivi se primjeni 25. amandmana.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.